U četvrtak, 15. rujna održana je druga radionica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica u projektu „Potrubi za knjigu“, ugovor br. UP.02.1.1.15.0081. Projekt Potrubi za knjigu provodi se u sklopu poziva „Čitanjem do uključivog društva” kojeg provodi Ministarstvo kulture i medija RH.

Riječ je o drugoj radionici pripovijedanja kao projektna aktivnost sa skupinom korisnika 54+. Cilj projekta je osnutak Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije i nabava pokretne knjižnice – bibliokombija.

Radionica je održana u mjesnom domu u Turanovcu, naselju koje pripada općini Lukač. Na njoj se okupilo 12 osoba starijih od 54 godine, a dio projektnog tima kojega čine voditelj projekta Robert Fritz, voditeljica radionica Mirjana Kotromanović, knjižničarka Elena Vampovac i knjižničarska tehničarka Jasna Šolc dočekao je predsjednik Udruge umirovljenika općine Lukač Branko Videković.

Radionica pripovijedanja bila je vrlo živopisna, a među brojnim pričama koje su sudionici ispričali, prevladavale su priče o običajima prilikom proslave vjenčanja. Tako su mnogi od njih istaknuli kako su nekada slavlja trajala i po tri dana, a nerijetko su im odabranike birali roditelji prema dogovoru. Iako većina priča sadrži trenutke, koji onima koji su ih tada proživljavali nisu bili nimalo laki, sudionici su ih pričali bez imalo gnjeva i ponovno naglašavali kako su unatoč svemu nekada bili sretni.

Članovi Udruge i njihov predsjednik su se pokazali kao iznimno susretljivi domaćini koji pripremaju bogate aktivnosti za umirovljenike svoje općine. Nakon prikupljenih priča slijedi njihova obrada i priprema za buduću Zbirku priča. Knjižnica će publikaciju izdati poslije održavanja svih 5 radionica pripovijedanja.

(icv.hr)