Za 27. susret Čitateljskog kluba Nije bilo slučajno pročitali smo krimić Crvena voda splitskog pripovjedača i scenarista Jurice Pavičića.

Radnja romana smještena je u mjestašce pokraj Splita i započinje nestankom srednjoškolke Silve koja se jedne večeri 1989. nije vratila kući iz noćnog izlaska. Višeperspektivnim pripovijedanjem slojevitih likova priča prati niz zbivanja obuhvaćajući razdoblje od gotovo trideset godina. Kroz uspone i padove jedne obitelji i samog mjesta te opisa političke situacije u Hrvatskoj, autor nas vodi do rješavanja slučaja misterioznog nestanka koji je uvelike utjecao na sudbine drugih ljudi.

Radi se o napetom i vješto strukturiranom djelu koje započinje kao triler poprimajući obilježja obiteljske drame vrsno obogaćene psihološkim i društvenim elementima romana. Članice našeg kluba, koje su iz susreta u susret sve brojnije, jednoglasno i oduševljeno su dale ocjenu 5.0, što već dugo nismo dali nekoj knjizi.

Roman je 2022. dobio nagradu za najbolji krimić preveden na francuski po ocjeni kritike Prix Mystère de la critique i Grand Prix de Littérature Policière za najbolji strani krimić u 2021., nagradu Le Point du Polar européen za najbolji kriminalistički roman europskog autora napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik, te nagradu francuskog mjesečnika za kulturu Transfuge za najbolji strani krimić.

Sljedeći susret planiran je za 24. 11. 2022. u 19 sati, a čitamo Tayari Jones: Američki brak.