Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica danas je obilježila je 148. godinu svog postojanja. Uz predstavljanje ovogodišnjih digitaliziranih izdanja starih virovitičkih novina, nagrađeni su i najčitatelji knjižnice.

Ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz pozdravio okupljene, među kojima su bili mnogi predstavnici javnih i kulturnih ustanova te zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić koje su za knjižnicu imale samo riječi hvale.

– Ovaj datum smo „posudili” iz zapisnika 1874. godine o osnutku casina, koji su u to vrijeme bili mjesta društvenih okupljanja, a između ostalog i čitaonice. Svake godine tijekom proslave nastojimo predstaviti jednu o svojih značajnih aktivnosti, a ove godine to je digitalizacija virovitičkih zavičajnih novina. Prošle i pretprošle godine digitalizirali smo većinu Virovitičkog lista, a ove godine smo ga i dovršili. Također, malo smo se „bacili“ u povijest te digitalizirali časopis Virovitički zavičaj iz 1900. godine, njegov nastavak u obliku novina Hrvat od 1907. do 1912. godine i Hrvatski tjednik, od 1939. do 1941. godine. Ukupno nekih 10 tisuća stranica digitalizirano je ove godine sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Virovitice, kao i dijelom našim vlastitim – objasnio je R. Fritz te istaknuo kako je taj sadržaj bez ikakve naknade dostupan na mrežnim stranicama knjižnice..

Uslijedilo je proglašenje najčitatelja. U kategoriji predškolaca najčitateljem je proglašen četverogodišnji Borna Vajagić, koji je unazad godinu dana posudio čak 277 igračaka i slikovnica. S 263 posuđene knjiške jedinice u kategoriji osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda najčitateljica je učenica 3. razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ellie Svetoivanec.

Glorija Mihaljević, učenica 7. razreda virovitičke Katoličke osnovne škole, osvojila je titulu najčitateljice u kategoriji osnovnoškolaca od 5. do 8. razreda s pročitane 42 knjige.

Učenica 2. razreda Strukovne škole Virovitica Klaudija Majetić, koja je pročitala 77 knjiga, najčitateljica je kategorije srednjoškolaca.

Studentica fizioterapije, 22-godišnja Katarina Miholić, s pročitane 43 knjige proglašena je najčitateljicom u kategoriji mladih do 25 godina.

S 94 pročitane knjige, od kojih su velik broj ljubavni romani, Ljiljana Kunštek najčitateljica je kategorije odraslih.

Zvonko Mesec, koji je prošle godine pročitao 136 knjiga, zaslužio je titulu najčitatelja u kategoriji umirovljenika.

U novoj kategoriji, onoj najkorisnika, titulu najboljeg je odnio Niko Abramović, učenik 1. razreda Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, opći smjer.

Osim najčitatelja, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica na predanom i vrijednom radu zahvalila je i svojim djelatnicima jubilarcima: Marijanki Komar, Sonji Markotić Blažević, Neli Krznarić i Doris Rujer te bivšoj djelatnici Nadi Aleksić.

(foto: E. Aragović Turkalj, Grad Virovitica)