Kao dio programa Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica je jučer (utorak) obilježila svoj dan, Dan knjižnice. Dok su prijepodne bili nagrađeni najčitatelji i jubilarni djelatnici, večer je bila rezervirana za gostovanje za koje se tražilo mjesto više – bilo na stolici, podu ili ono stajaće.

Okupljene, među kojima su bili članovi Hrvatskog planinarskog društva Papuk, skupina „Mali planinari” koju čine učenici OŠ Suhopolje s voditeljicom Irenom Gredelj Pajsker te voditeljicu Planinarskog društva Đurđevac Sanju Ivančan, pozdravila je Nela Krznarić, voditeljica Odjela za odrasle.

Alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj, redatelj, ekolog, motivacijski govornik, dugogodišnji član HGSS-a, sve to je Stipe Božić koji je Virovitičanima održao putopisno predavanje o Mount Everestu.

Na ovu najvišu planinu na Zemlji, koja je dio lanca Himalaje, s članovima svoje ekspedicije se prvi put uspeo u svibnju 1979. godine. Tada 28-godišnjak, uz pomoć 750 nosača i 18 tona opreme, nakon 45 dana stigao je 8849 metara visok vrh Everesta s najteže strane, one zapadne.

Publika je u jednom dahu pratila nevjerojatnu priču legendarnog Splićanina, isprepletenu fascinantnim informacijama, poput one da je bez šatora spavao na temperaturi od -50 stupnjeva, ali i anegdotama koje su izazivale smijeh.

Nakon izlaganja, okupljeni su imali priliku S. Božića pitati što ih zanima. Pitanja, naravno, nije nedostajalo. Na pitanje kako se njegova supruga nosi s njegovim čestim i potencijalno opasnim „izbivanjima“ odgovara:

– Najviše pati obitelj penjača jer ona ne zna što se tamo događa. Ja sam toga svjestan i uvijek pazim da ostavim prave informacije, da se na vrijeme javim. Moja supruga je znala za koga se udaje i moj uspjeh je bio i njezin uspjeh. Unatoč tomu što smo odgajali djecu i obitelj, ona se ponosila, kao i danas, time što sam postigao. Bez te potpore sigurno ne bih mogao napraviti ništa. Iako penjač nije vezan užetom, čak i kad je sam u planini on je jednom nevidljivom niti povezan za svoju obitelj i društvo, ima odgovornost da se čuva jer u suprotnom pate njegovi najbliži – istaknuo je, te dodao kako, iako sve planine svijeta smatra svetima i na velik broj se popeo, jedna ipak ima posebno mjesto u njegovu srcu, ona u čijem podnožju je odrastao.

– Najsvetija planina za mene je Sv. Mihovil. To je tako kad ste mali, to se usadi u vaše biće pa i kasnije kad ostarite to ne možete zanemariti. Piramidalna je to planina, lijepa je i kad je pogledam, unatoč tome što sam mnogo puta bio na njoj, u meni izaziva strahopoštovanje – s okupljenima je podijelio S. Božić te svojim negativnim odgovorom na pitanje je li na svojim putovanjima susreo mitska bića poput Djeda Božićnjaka ili jetija nasmijao okupljene.

Nakon predavanja, zainteresiranima, kojih je bio zaista velik broj, gost večeri je potpisao knjige te se fotografirao s njima.

(www.icv.hr, eat; foto: M. Rođak, E. A. Turkalj)