Suradnja, izgradnja, nadogradnja – suradnički i partnerski programi u knjižnicama

1. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

1. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Suradnja, izgradnja, nadogradnja – suradnički i partnerski programi u knjižnicama, održan je 14. 10. 2022. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Kroz tri pozvana izlaganja, petnaest prijavljenih te četiri izlaganja na posteru, knjižničari iz svih vrsta knjižnica, školskih, narodnih, visokoškolskih i specijalnih okupili su se na jednom mjestu i istaknuli kolika je važnost suradnje knjižnica u zajednici. Uz razmjenu iskustava, mišljenja i ideja, knjižničari su razmijenili i primjere dobre prakse suradnje.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi pročelnika Uprave za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alena Bjelice i ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Roberta Fritza, započeo je skup.

Snježana Božin, voditeljica Knjižnice Goethe-Instituta Kroatien u svom pozvanom izlaganju Knjižnica u zajednici i zajednica u knjižnici predstavila je njemački kulturni centar u Zagrebu, Goethe-Institut Kroatien te govorila o interakciji između knjižnice i zajednice te koncepciji knjižnice kao zajedničkog dobra.

Dvije krize – dva izazova: uloga knjižnice u zajednici u rizičnim vremenima naziv je izlaganja Pavela Klvača, ravnatelja Knjižnice Karel Dvořáček u Vyškovu u kojemu je predstavljena jaka uloga knjižnice u kriznim situacijama, poput pandemije COVID-19 te pri dolasku ratnih izbjeglica iz Ukrajine te njihove bolje asimilacije u Češkoj.

Bernadica Ivanković iz Gradske knjižnice Subotica u izlaganju Suradnjom do veće vidljivosti programa na hrvatskom jeziku Gradske knjižnice Subotica govorila je kako radi knjižnica u Subotici gdje su tri službena jezika grada Subotice, samim tim i hrvatski te kakva su njihova iskustva koja su sasvim drugačija u odnosu na ona u knjižnici koja boravi u svojoj državi.

Uslijedila su prijavljena izlaganja s primjerima dobre prakse u kojima su predstavljeni načini suradnje u zajednici.

Knjižnica kao suradnica za samoostvarenje pojedinca u svrhu dijeljenja znanja i vještina za bolju društvenu zajednicu naziv je izlaganja Mirjane Franculić u kojemu je predstavljen novi koncept rada i suradnje nove požeške knjižnice.

Mirna Grubanović iz Gradske knjižnice Slavonski Brod u izlaganju Zajedničkim radom do poticajnog ozračja u zajednici govorila je o suradnji Gradske knjižnice Slavonski Brod s ustanovama, udrugama i pojedincima.

Projektno povezivanje i suradnja Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” Karlovac u zajednici naziv je izlaganja Jasmine Milovčić i Kristine Čunović iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” Karlovac u kojemu se ističe koliko se razvijanjem suradnje u zajednici jača sfera kulturnog života u gradu.

Bernarda Ferderber iz Gradske knjižnice Đurđevac u izlaganju Knjižnica kao mjesto socijalne inkluzije predstavila je suradnju i vidljivost knjižnice u lokalnoj zajednici.

Vidljivost Gradske knjižnice Našice naziv je izlaganja Silvije Šokić iz Gradske knjižnice Našice u kojemu je predstavljen rad knjižnice u lokalnoj zajednici.

Suradnjom do bolje knjižnice i bolje zajednice izlaganje Marinka Polića i Sanje Graša iz Knjižnice za mlade, Karlovac predstavlja projekt Knjižnica za mlade te njenu suradnju s lokalnim udrugama, tijelima lokalne uprave, obrazovnim ustanovama, umjetnicima i pojedincima.

Mihaela Kulej iz Gradskog muzeja Virovitica u svom izlaganju Digitalno komuniciranje baštinskih ustanova kroz društvene medije/suradnički okvir istaknula je važnost smislene i ujednačene komunikacije baštinskih ustanova.

Suradnjom do prevencije i sigurnosti naziv je izlaganja Ivane Molnar iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Anite Relić iz Policijske uprave virovitičko-podravske u kojemu je prikazana petnaestogodišnja suradnja Gradske knjižnice i čittaonice Virovitica i Policijske uprave virovitičko-podravske.

Melita Schmitz iz OŠ Eugena Kumičića iz Slatine i Biljana Krajačić iz OŠ Lipik predstavile su eTwinning projekt u svom izlaganju Tragovi prošlosti, ponos budućnosti.

Suradnjom do uspjeha izlaganje je koje su predstavile Mirjana Kotromanović iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Vesna Zvečić i Sanja Pajnić iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić Virovitica u kojemu su predstavile publikaciju I naši (korisnici) su vaši (korisnici)!: desetljeće suradnje narodne i školske knjižnice.

Spoji se u umjetnost, priključi se u kulturu izlaganje Anite Tufekčić iz OŠ „Antun i Stjepan Radić”, Gunja i Biljane Krnjajić iz OŠ Siniše Glavaševića Vukovar u kojemu je predstavljen projekt gdje su djeca i mladi imali bolji pristup online kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Blaženka Klemar Bubić, Jasmina Sočo, Lana Zrnić, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu u izlaganju Zelene veze nisu bezveze! predstavile su aktivnosti Zelene knjižnice Filozofskog fakulteta.

Sandra Mikac-Ciglar iz Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec i Nikolina Hampamer iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica predstavile su program za osobe srednje i starije životne dobi Heklice u knjižnici, filmom o Heklicama.

Viktorija Slatina iz Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci predstavila je dvogodišnji europski projekt SPARK u izlaganju SPARK za najmlađe u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” Križevci.

Međuinstitucijskom suradnjom do novih mogućnosti izlaganje je Helene Drvoderić iz Knjižnice „Nikola Zrinski” Čakovec i Ines Virč iz Muzeja Međimurja Čakovec u kojemu je prikazan niz aktivnosti koje skupa provode Knjižnica „Nikola Zrinski” Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec.

U stankama skupa sudionici su mogli razgledati izlaganja na posterima.

Merien Hadrović i Dubravka Pađen Farkaš iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek predstavile su projekt Festival slikovnice Čuvari priča.

Tjedan 159.9 virovitičkoj gradskoj knjižnici: 2010.-2022. naziv je izlaganja na posteru Roberta Fritza i Nele Krznarić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

U suradnji s Gradskim muzejom Virovitica pod nazivom Muzej i knjižnica-nositelji interkulturalnog dijaloga, primjeri institucionalnog očuvanja kulture češke manjine u Virovitici autorice Jasmina Jurković Petras iz Gradskog muzeja Virovitica i Nela Krznarić iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica prikazale su kako dvije gradske institucije, muzej i knjižnica njeguju dio češke tradicijske i kulturne baštine.

Znameniti.hr – primjer suradnje unutar KAM zajednice izlaganje je na posteru na kojemu su Nataša Daničić, Marko Tot, Anja Tkalec iz Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prikazali suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Knjižnicama Grada Zagreba i Državnim arhivom u Varaždinu te pokrenuli portal Znameniti.hr.

Ovaj skup je pokazao koliko je važno osvijestiti suradnju, prvenstveno s baštinskim ustanovama na regionalnoj razini, zatim s obrazovnim i kulturnim institucijama, udrugama i ostalim organizacijama te pojedincima. Tako smo vidljiviji i prepoznatljiviji u zajednici, a to je ono što nama u knjižničarskoj zajednici daje pravu vrijednost.

Virovitička gradska knjižnica ovim se skupom s međunarodnim sudjelovanjem pozicionirala na stručnu knjižničarsku scenu a što je prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Objavljen je Zbornik sažetaka, u tiskanom i digitalnom izdanju.

Nakon skupa, sudionici su se uputili u razgled Gradskog muzeja Virovitica.

(fotografije: Rudi Kulej, E. A. Turkalj, M. Rođak)