U okviru Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine posvećen mladima, jučer je u našoj knjižnici održana tribina naziva Slobodno vrijeme mladih. O konceptu slobodnog vremena, njegovim pozitivnim i negativnim aspektima, te na koje načine se ono može upotpunjavati u Virovitičko-podravskoj županiji, govorio je Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“

– Na slobodno vrijeme otpada značaj dio našeg dana i, možemo se složiti, često prepuštamo da ono bude organizirano samo po sebi. Odnosno, da se dogode aktivnosti ili se ne dogode. Obično su to neke ad hoc aktivnosti, a puno manje pažnje posvećujemo aktivnostima koje želimo sustavno provoditi u svoje slobodno vrijeme. Upravo se tu kriju opasnosti, osobito za mlade jer taj paušalni pristup organizaciji slobodnog vremena može potencirati neke rizike koji proizlaze iz tog neorganiziranog slobodnog vremena – kao uvod u edukativno predavanje rekao je Siniša Brlas.

Osim o samom konceptu slobodnog vremena i na što se ono odnosi, okupljeni su imali prilike i saznati više o spomenutim rizicima slobodnog vremena koje nije dobro isplanirano, kao što je razvijanje negativnih navika poput konzumiranja štetnih sredstava poput alkohola i droge te pojava neprihvatljivih oblika ponašanja. Uz učenike Tehničke škole Virovitica koji su došli u pratnji svoje knjižničarke Tanje Kolar Janković, na tribini su gostovali članovi Gradskog savjeta mladih grada Virovitice i Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, eat; foto: E. A. Turkalj)