U ponedjeljak, 21. studenoga 2022. u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena je izložba „Zavičaj u srcu i kistu”. Tom su prigodom nagrađeni sudionici ovoga likovnoga natječaja koji su svojim radovima postali djelićem Matice hrvatske.

Na početku sve je prisutne pozdravila predsjednica Dubravka Sabolić, predstavila djelovanje Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, kao i djelovanje same Matice hrvatske koja već 180 godina uspješno njeguje, čuva i podržava hrvatsku kulturu u svim njezinim oblicima. Na izložbi je prikazan i dokumentarni film redatelja Leona Rizmaula snimljen u povodu 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske.

Nakon projekcije filma, predsjednica Ogranka zahvalila je članovima povjerenstva, predsjednici povjerenstva i umirovljenoj profesorici Likovne kulture Tugomili Reder te muzejskoj pedagoginji Gradskoga muzeja Virovitica Anji Brabec Žeravica i učitelju Likovne kulture u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje Igoru Fučkaru. Gospođa Reder rekla je nekoliko riječi o načinu izbora, a gospodin Fučkar prisutnima je govorio o važnosti uključivanja dječjih likovnih radova u javni prostor, poticanje stvaralaštva mladih te o likovnim tehnikama kojima su sudionici oslikali svoje radove.

Prozvani su potom svi sudionici natječaja: Eva Duršot (čija će slika krasiti naslovnicu novoga časopisa „Zavičaj”), Ena Tkalčec, Matea Špalj, Klara Horvat, Franka Jakelić, Stella Kocijan, Ivana Lesić, Elena Lovrenc, Karla Nađaković, Stjepan Ribić, Jana Uzel, Jan Duršot, Antonela Domitrović i Samantha Budimir. Sudionici su nagrađeni skromnim darovima i zahvalnicama, a zatim uglas proglasili izložbu otvorenom.

Izložba će se moći pogledati do kraja mjeseca.

Izvor i fotografije: Matica Hrvatska – Ogranak Virovitica