Novinar i publicist, hrvatski branitelj i stopostotni invalid Domovinskog rata Mario Filipi jučer (utorak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavio svoju knjigu „Nikola Tesla ispod paučine“.

Posjetitelje događaja, nastalog u suorganizaciji virovitičke knjižnice i Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, pozdravila je voditeljica Odjela za odrasle Nela Krznarić te riječ prepustila Dubravki Sabolić, predsjednici virovitičkog Ogranka Matice hrvatske.

– Naš gost završio je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Kao snimatelj i fotoreporter pridružio se braniteljima u Domovinskom ratu. Danas se uspješno bavi publicistikom, glumom, fotografijom, voćarstvom i sportom, piše kolumne i do sada je objavio tri knjige te zbirke pjesama i jednu monodramu – autora Marija Filipija ukratko je okupljenima, među kojima je bila i predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić, predstavila D. Sabolić te dodala:

– Predstavljanje ove knjige o Tesli se poklopilo s time da se ove godine navršilo 80 godina od njegove smrti, s obzirom da je preminuo 7. siječnja 1943. godine. Još jedan zanimljiv detalj je što uvođenje eura od 1. siječnja na kovanicama od 10, 20 i 50 centi otisnut je lik upravo Nikole Tesle – zaključila je D. Sabolić.

Kako je okupljenima otkrio sam autor, knjiga „Nikola Tesla ispod paučine“ nastala je iz proučavanja velikog izvora podataka o zanimljivom i intrigantnom životu ovog genijalnog vizionara i izumitelja.

– Govorim o Nikoli Tesli prvenstveno s ljudskog stanovišta. Ja sam politolog, nisam inženjer. Inženjeri su već mnogo toga rekli o njegovim izumima, daleko bolje nego što bih ja to ikada mogao. Kao čovjek, Tesla je u knjigama obično opisivan dosta šturo, velikom većinom su usmjerene na njegove izume. Tada bi se događalo da nekoliko autora zaredom napišu da je Tesla bio „čudak“, čovjek izvan društva, usamljenik, pustinjak, ženomrzac, bezbožnik. Drugi bi prepisivali od njih i tako se ta fama o njemu raširila. Upravo zato sam knjigu nazvao „Nikola Tesla ispod paučine“ jer kao da su razapeli paučinu preko njegovog lica i ne možemo ga prepoznati. Od njega je nastala neka vrta karikature, a bio je zapravo potpuno drugačiji čovjek nego ga se prikazuje – istaknuo je autor Mario Filipi.

Kroz priče o Teslinom životu, publika je tako imala priliku saznati manje poznate činjenice o životu Nikole Tesle, inače rođenog Ličanina, poput onih da mu je večera bila najvažniji obrok dana i da se, živeći u Americi, kretao u krugu intelektualne kreme New Yorka.

(www.icv.hr, et; Foto: E. Aragović)