Carey Nieuwhof: Ni na kraj pameti

Nitko u svojim dvadesetima nema namjeru osjećati se praznim ili ciničnim. Barem ja nisam namjeravao. Ne znam niti jednoga diplomca koji želi postati nebitan i moralno kompromitiran prije svoga četrdesetog rođendana. Ne mogu zamisliti muškarce i žene u bilo kojoj dobi koji žele da se njihovi osobni odnosi sruše pod teretom ponosa ili nedostatka osnovne emocionalne inteligencije. Pa ipak, svaka se od tih stvari događa svaki dan ljudima koje poznajemo. Ljudima do kojih nam je stalo. Ljudima koje volimo. Implozije često dođu kao iznenađenje. To je ono što se meni dogodilo. Uvidio sam kako neočekivani problemi kojima se bavim u ovoj knjizi pogađaju mnoge dobre ljude. Njima to jednostavno nije bilo ni nakraj pameti. Pitanje kojim se želim pozabaviti u ovoj knjizi jest: Jesu li oni to mogli predvidjeti? Možete li vi? Postoje li znakovi za to? Postoje li tragovi koje možete otkriti na putu kako biste se spasili od slomljenoga srca, gubitka i boli?

Izvor: figulus.hr

Vittorio L. Castellazzi: O sreći

Sreća je u središtu naših čežnji. Za čovjeka, ona je temeljno pitanje. Ali, sreća se ne može naučiti kao neka znanstvena disciplina. I vlastita sreća ne ovisi toliko o vanjskim čimbenicima ili posebnim tehnikama, koliko o tvome srcu. I zato je O sreći izvrstan psihološki priručnik koji će te odvesti u potragu za istinskom srećom u kojoj ćeš shvatiti kako ona ovisi samo o tebi.
U knjizi ćeš saznati je li moguće biti sretan, gdje se nalazi istinska sreća i kako je pronaći, je li pravedno željeti sreću u svijetu punom patnje, je li sreća trajna ili nestalna.

U vješto ispisanim stranicama knjige O sreći moguće je pronaći i poneki odgovor, no najvažnije je shvatiti da prvi korak prema sreći počinje od tebe samog.

Izvor: salesiana.hr

Jennie Allen: Izbaci to iz glave

Jeste li zarobljenici vlastitih misli? Ništa ne vrijedim. Drugi ljudi imaju puno bolje živote od mene. Mene nije moguće voljeti. Ružna sam. Loš sam otac… Autorica Jennie Allen zna kako je to zapasti u vrtlog destruktivnih misli, ali isto tako zna i da nitko od nas ne mora ostati zarobljen u tim toksičnim obrascima razmišljanja. U knjizi Izbaci to iz glave Jennie Allen potiče nas na to da preuzmemo kontrolu nad svojim mislima i obučava nas u tome kako da to učinimo da bismo preobrazili svoje emocije, stavove, pa čak i životne okolnosti. Neprijatelj naših duša pod svaku se cijenu želi uvući u naše misli i postići da se osjećamo bespomoćno, smlavljeno, nesposobno i za kakvo dobro. Ali kada promijenimo svoje misli, tada će i naš život doživjeti preobrazbu.

Izvor: verbum.hr

Stefanie Stahl: Svatko je sposoban za vezu

Vodič za „generaciju nesposobnu za vezu”

Ljude čije veze uvijek iznova propadaju zbog straha od bliskosti i intimnosti danas se često etiketira kao generaciju nesposobnu za vezu. Svi su sposobni za vezu, kaže Stefanie Stahl, vodeća njemačka stručnjakinja za probleme povezane sa strahom od privrženosti. Većina osoba ima potencijal biti sretna sa svojim partnerom jer kvalitetna ljubavna veza nije slučajnost, već pitanje unutarnjeg stava. Ključno je pritom jačanje samopoštovanja i pronalaženje ravnoteže između prilagođavanja i afirmiranja. Kada shvatimo te mehanizme, više ne moramo čekati da se partner promijeni ili da nam onaj pravi / ona prava pokuca na vrata, već možemo aktivno oblikovati vlastita partnerstva.

Izvor: skolskaknjiga.hr