Ljubavna pjesma“ koja povezuje naraštaje

Zagrebačka i splitska promocija „Ljubavne pjesme“ odjeknula je u mnogim medijima jer publici je Ante Jeličić Beleca već poznat i od njega se mnogo očekuje. Kao najmlađi trener reprezentacije ušao je u Guinnesovu knjigu rekorda, a rukometaše Australije za svog je trenerskog mandata doveo na pripreme u rodni Hvar. „Ljubavna pjesma“ njegova je treća knjiga, a pisati je počeo vrlo rano i prvi roman objavio je kao 21-godišnjak. Na naslovnici romana „Ljubavna pjesma“ je Oliverova fotografija koju je snimio Feđa Klarić, jer Oliver i njegovi refreni imaju važnu ulogu u romanu, a kako kaže Ante Jeličić, važni su i za njegovo sazrijevanje. Na zagrebačkoj promociji „Ljubavne pjesme“ govorila je Ljubica Uvodić-Vranić koja je čestitala autoru i istaknula da je Ante Jeličić svojim romanom pokazao kako ljubav nije samo ženska stvar, dok je glumac Filip Juričić ispričao što njega veže uz Oliverove pjesme. U Splitu je pak promociju iz prvog reda pratila Vesna Dragojević, supruga Olivera Dragojevića, a s pjevačem Dinom Petrićem „Galeba“ je pjevao i glumac Pere Eranović, kao i cijela dvorana Gradske knjižnice Marka Marulića. Što je to u Ljubavnoj pjesmi osvojilo publiku i kako Oliverove pjesme doživljavaju današnji 30-godišnjaci?
Oliverov glas i bezvremenski refreni odjekuju romanom „Ljubavna pjesma“ Ante Jeličića Belece, čiji je glavni lik mladić koji svoje osjećaje dijeli samo s onima koji razumiju Dalmaciju, otoke i Olivera. Jer mjesto radnje je Death Valley, California. Bud Bulin preživljava pjevajući i svirajući u zadimljenim klubovima i bavi se glumom – jer ne zna glumiti. Njegovu glumu američki filmski establishment cijeni jer je autentičan i svoj, neodoljivi zatvoreni i samozatajni emotivac krupnih tamnih očiju. Rijetki, međutim, znaju da se Bud bavi glumom jer ne želi pristati na licemjerje svijeta u kojem većina preživljava glumeći ono što nisu. Tajanstven i zatvoren, Bud otkriva da je iz Dalmacije samo onima koji razumiju Oliverove pjesme u kojima je ispričan cijeli Budov život – nevjerna ljubav, radost očinstva, a zatim nemogućnost njegova ostvarenja i neugasla ljubavna bol. Dalmacija u srcu, galebovi, sunce, more, nostalgija i Oliverovi refreni prate Buda kroz njegovu američku potragu za unutarnjim mirom i mjestom pod suncem. U svijetu koji ga ne razumije i kojemu se ne želi prilagođavati, Bud traži svoju pjesmu, rezonancu sa svojim osjećajima, a potraga ga vodi u susrete s ljudima koji daju odgovore i vode do samospoznaje.
Ante Jeličić Beleca budno osluškuje svoje emocije i svog junaka vodi od pobune i otpora zbog iznevjerene ljubavi do prihvaćanja sebe i otvaranja srca prema drugima. Iako ima čvrstu i promišljenu, uravnoteženu i izražajnu rečenicu – vjerojatno odgojenu na klasičnoj literaturi – Ante Jeličić Beleca je mladi pisac u snažnom dosluhu s duhom vremena. Njegov je roman stoga fragmentaran, s mnogo refrena, podsjećanja, stihova i citata. Hemingway, Elvis, Dylan, Hesse, Tennesee Williams, B. Springsteen, pa Oliver, Gibo, Daleka obala, Momčilo Popadić, Dino Dvornik, i Brando, stihovi na engleskom i na hrvatskom, filmski dijalozi, pouke i mudrosti tipične za new age eru i elektronske medije – zbog brojnih citata roman „Ljubavna pjesma“ usmjeren prema mladoj publici odrasloj u eri multimedije, koja se intenzivno bavi svojim osjećajima i traži oko sebe odgovore koji vode prema razumijevanju, osvještavanju i adekvatnom izražavanju emocija.
„Ljubavna pjesma“ kombinacija je romana o duhovnom rastu poput „Sidarthe“ i američkih romana ceste, uz snažan pečat najljepših dalmatinskih refrena i zanosnog Oliverova glasa koji je znao izražavati nježnost, zaljubljenost i ljubavnu bol na snažan i muževan način. Izbor slavnih književnih, glumačkih i pjevačkih uzora pokazuje da je muževnost važna tema romana Ante Jeličića, koji u okvirima baritonskog emocionalnog spektra pronalazi način za izražavanje tuge i boli bez osvetoljubivosti te ustraje u potrazi za novom nježnosti i cjelovitosti.
Zbog velikih, bezvremenskih dalmatinskih evergreena Olivera Dragojevića, velike suvremene teme ljubavi i samospoznaje, citata tipičnih za new age eru i elektronske medije, zbog moderne izlomljene strukture i visoke pismenosti i izražajnosti autora, roman „Ljubavna pjesma“ u perspektivi bi mogao biti preveden na engleski i namijenjen turistima koji dolaze u Dalmaciju. Zasićen mirisom mora i borovine, šumom valova i kliktanjem galebova, roman „Ljubavna pjesma“ može funkcionirati i kao romantična dalmatinska razglednica koja komunicira s globalnom publikom. No, glavna tema romana nije samo turistički aspekt već i psihološki jer čitatelje, osobito mlade, upućuje na osluškivanje vlastitih osjećaja i pronalaženje ravnoteže u odnosu prema sebi i prema drugima, osobnom razvoju te pronalasku svog puta/pjesme što je kako navodi i sam autor, u konačnici i najvažnije!
Sandra Pocrnić Mlakar

Ante Jeličić Beleca rođen je u Splitu, 18. Kolovoza 1990. Porijeklom je s otoka Hvara. U ranoj mladosti bavio se rukometom. Nakon završenog studija sportskog menadžmenta u Splitu, te MBA u SAD-u postao je izbornik rukometne reprezentacije Australije (1916. – 1919.) i time najmlađi izbornik rukometne reprezentacije u povijesti. Mušku rukometnu reprezentaciju vodio je tri godine, a žensku paralelno s muškom godinu dana.
Pisati je počeo za vrijeme školovanja u SAD-u, te je s 21 godinom napisao “Eskort djevojku”. Sa 24 godine uslijedio je naslov” Ljubavna molitva”.
Uz MBA u Americi je i doktorirao filozofiju na Sveučilištu u Arizoni, gdje je objavio dva znanstvena rada – Kristova svjesnost i Prirodni zakoni svemira.
Osim pisanjem i sportom, bavi se s turizmom, odmara uz glazbu, čitanje i filmove, uživa u igri sa svojom kćerkom, šetnjama s psom, te svemu što je vezano uz bilo koji oblik kreativnog izražavanja. “Ljubavnu pjesmu” napisao je u pet mjeseci, a inspiraciju je prikupljao nekoliko godina.

Ljubavna pjesma, odlomak
„ …tebe gledat s tobon letit
Povrh svega nimat straja
Pa prkosit svakoj buri i never ča sve vaja”

Istog je časa Bud odletio u Split na komemoraciju. Otišao je u HNK upisati se u knjigu žalosti. Reći svoje posljednje zbogom ovomu buntovniku i romantiku. Simbolu Dalmacije, simbolu Splita, otočaninu, kamenu temeljcu svih ljudskih priča – onih
tužnih i sretnih, glasu koji mu je utkan u dušu. Sve je ovo more njegovo, a Kapetan je trebao otići doma, iako je želio da se nastavi to životno putovanje. Ča je život vengo fantažija. Novinari su čekali izjave, svaki je običan čovjek bio utučen, zvjezdice u usponu kupovale su jeftine medijske bodove. Srećom, zbog šoka, navale emocija i spontanosti okupljanja, zakona svemira, Torcide ili čega već, politički se hohštapleri nisu imali vremena organizirati. Ispraćaj je bio dostojan junaka, legende. Okupili su se i staro i mlado, i boduli i vlaji. Hajdukova se zastava vijorila sa zvonika. Brodice su mirno plutale u splitskoj luci. Baklje su gorjele pokraj Hvara. Žalost je vladala u Veloj Luci. Bili su to prizori koje samo Dalmacija može prirediti. Dalmacija ne zaboravlja…
Oprašta svima, ali nikada ne zaboravlja. Cijela je Hrvatska tugovala iskreno. Tuga je bila veličanstvena, dostojanstvena, spontana. Kad se sve malo slegnulo, onako se kako je on najviše volio, sotto voce, ispod glasa, iz srca zapjevalo. Nije to bio kraj priče, štoviše, tek novi početak. Uz bariton, rašpu, njegovu boju, njegov timbar. Posvuda su svirale njegove pjesme. Sviraju još. Svirat će uvijek. Pjesma je veća od svih nas…
(Bez Pjesme nikad nema kraja želje.
Bez Pjesme čovjek nema prijatelja.
Bez Pjesme staza uvijek ravno strijelja.
Bez Pjesme…
Zato stalno pjevam Pjesmu.
Ja sam sanjar, ali nisam jedini. Osjećanja su moj život.
Ljubav prema publici, odgovornost prema publici…
Tija san biti sam, biti svoj…
Buda je ovo dokrajčilo. Pitao se hoće li Dalmacija ikada više biti ista.
„ča sve vaja u svom bisu da i more vrije pini
Bit gospadar usrid svega živo klicat u visini
Na osami blizu mora
dok se sunce zemlji smije
slušan tebe kako kličeš”

Sve ča nas zaboli, o’di se izliči…
„lipo mi je, lipo mi je
Moj galebe“

Ante Jeličić Beleca: Ljubavna pjesma, Beletra 2023., odlomak