“Knjižnica je puna zanimljivog sadržaja, a osim uživanja u knjigama, mogu uživati i u video igricama sa svojim prijateljima” – samo je jedna od poruka s pobjedničkog postera na temu “Zašto knjižnica-kažu mladi”, a koji su u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici predstavljeni danas (subota). 

Predstavljanje postera na temu važnosti knjižnice održano je u okviru Rokova 2023. i Virolibera, kao i Međunarodnog dana mladih.  Ravnatelj Robert Fritz naglasio je kako su ovim natječajem, u kojem su mladi imali zadatak na kreativan način objasniti što im knjižnica znači, željeli upravo ovu generaciju korisnika privući, ali i zadržati.  Zahvalio im je u ime cijelog kolektiva na sudjelovanju i potaknuo ih da i dalje dolaze u knjižnicu i otkrivaju sve njene potencijale i sadržaj koji im nudi. 

Viša knjižničarka Mirjana Kotromanović kaže kako su ovim natječajem željeli napraviti iskorak prema novom mediju, pa su mladima sugerirali određene aplikacije i dali im priliku svojim riječima izraziti kako vide tradicionalnu ulogu knjižnice, a kako moderan sadržaj i prikažu svoje mjesto u njoj. 

– Imali su zadatak napisati što žele od knjižnice i što ona za njih predstavlja. Željeli smo da nam sami kažu biraju li knjižnicu zbog čitanja, Kluba mladih, druženja, opuštanja, zbog sudjelovanja u aktivnostima ili je razlog nešto sasvim drugo. Na natječaj se javilo deset autora, a dio njih sudjelovao je i u foto natječaju. Zadovoljni smo odazivom, budući da su nam mladi najkritičnija skupina – rekla je M. Kotromanović. 

Iako su svi radovi izvrsni, poručili su djelatnici Knjižnice, Povjerenstvo je moralo odabrati tri najbolja, pa su nagrađeni: Rene Lukačević (treće mjesto – nagrada kišobran), Iva Knežević (drugo mjesto – nagrada kišobran), dok je Petra Kubin za prvu nagradu dobila poklon bon u Chocolate cafeu. Izložba traje do srijede, 16. kolovoza, odnosno do blagdana Rokova. (www.icv.hr, mlo)