Ovaj mjesec se obilježava 50 godina od smrti Johna Ronalda Reuela Tokiena, engleskog književnika i filologa. Pisao je fantastične priče i romane nadahnute germanskim epovima i nordijskim sagama. U njima je opisivao zamišljeni svijet, Međuzemlje naseljen različitim bićima: vilenjacima, patuljcima, hobitima, orcima i dr. Kao strastveni filolog, za njih je osmislio i posebne jezike, većinom po uzoru na finski i velški. Djela su mu prevedena na desetke jezika i objavljena u milijunskim nakladama. Svjetsku slavu stekao je trodijelnim romanom Gospodar prstenova (The Lord of the Rings, 1954–55), koji je ekranizirao redatelj Peter Jackson (2001–03).

Izvor: enciklopedija.hr

Gospodar prstenova golema je epska priča koju čine tri dijela: Prstenova družina, Dvije kule i Povratak kralja.

Prstenova družina, prvi dio
U drevna vremena vilinski su kovači izradili Prstenove Moći, a Gospodar Tame Sauron iskovao je Vrhovni Prsten i ispunio ga svojom moći kako bi vladao nad svima ostalima. Ali Vrhovni mu je Prsten oduzet i, premda ga je tražio diljem Međuzemlja, nije ga mogao naći. Nakon dugog razdoblja Prsten je pao u ruke Bilba Torbara, o čemu možete čitati u Hobitu. U jednom pospanom selu u Kotaru mladi Frodo Torbar dobiva strašan zadatak nakon što mu stariji rođak Bilbo preda Prsten na čuvanje. Frodo mora napustiti dom i krenuti na pogibeljno putovanje kroz Međuzemlje do Napuklina Kobi, gdje treba uništiti Prsten i osujetiti zle namjere Gospodara Tame.

Dvije kule, drugi dio
Družina je razbijena. Neki se očajnički spremaju za rat protiv drevnog Sauronova zla. Drugi se moraju nositi s izdajom čarobnjaka Sarumana. Samo su Frodo i Sam preostali da odnesu ukleti Prsten Moći kako bi se uništio u Mordoru, mračnom kraljevstvu gdje Sauron neprikosnoveno vlada. Vodič im je Golum, požudno i prijetvorno stvorenje koje robuje iskvarenosti Prstena. Nastavlja se veličanstvena i očaravajuća pustolovina koja je započela u Prstenovoj družini i koja će dosegnuti potresan vrhunac u Povratku kralja.

Povratak kralja, treći dio
Dok se zla sila Gospodara Tame Saurona širi kako bi osvojila cijelo Međuzemlje, Frodo i Sam s mukom napreduju kroz Mordor, sjedište Sauronove moći. Da se porazi Gospodar Tame, treba uništiti ukleti Prsten Moći u vatri Napuklina Kobi. Ali put je nevjerojatno težak, a Frodo je sve slabiji. Opterećen željom za Prstenom, on napokon pada u očaj.

Izvor: skolskaknjiga.hr