Pravni okvir za dugoročnu primjenu najbolje poslovne prakse

Kako doći do novca za poslovanje – jedno je od pitanja na koje odgovara knjiga „Uspješna poslovna partnerstva“ koja gotovo na svakoj stranici viče: Pažnja, potencijalna prilika! Gotovo sva današnja milijunski vrijedna poslovanja nastala su u poslovnim partnerstvima, navodi na početku knjige Ivančica Bobek LL.M. i razrađuje pravne osnove za sve načine unapređenja poslovanja kroz suradnju i povezivanja. Poduzetništvo je osnova biznisa, važno za društveni rast i za ostvarenje pojedinca, objašnjava autorica, a uspješniji su oni koji surađuju jer suradnja može ubrzati razvoj svih partnera. Zato nisu rijetki primjeri da poslovni partneri žele surađivati, ali ne znaju odakle krenuti i kako regulirati odnose. Tu se pokazuje kako pravo može biti kreativno, praktično i proaktivno, jer ima predviđen širok raspon načina povezivanja koji su provjereno uspješni. Na popularan način, komunikativno i entuzijastično, s mnoštvom primjera, Ivančica Bobek u svojoj knjizi razrađuje prednosti različitih vrsta poslovnih partnerstava – strateških, financijskih i equity.

Zašto se mnogi poduzetnici financijski oslanjaju na 3 F– family, friends, fools? Koja je razlika između licence i franšize? Kako se nasljeđuje poslovni udio i što je drag-along klauzula? Ivančica Bobek ima hrvatsku i američku diplomu i dobro poznaje poslovne običaje u SAD-u, stoga upoznaje čitatelja i s hrvatskom i s anglosaksonskom praksom i terminologijom, koja dominira svijetom, a i kod nas je sve prisutnija. Malo poznati pojmovi, koji se sve češće koriste, kao što su joint venture, crowdfunding, venture capital, startup, private equity, hedge fondovi, ovdje su objašnjeni uz primjere, s navedenim prednostima i ograničenjima.

Knjigu „Uspješna poslovna partnerstva“ preporučuju uspješni menadžeri, poduzetnici i voditelji poslovnih medija. Kristina Ercegović, osnivačica i CEO medijske platforme Žene i novac naglašava kako mnoga partnerstva ne uspijevaju iako je u njima velik potencijal, a zahvaljujući ovoj knjizi imaju veće šanse za uspjeh. Nataša Kapov, suvlasnica medijske platforme Žene i novac, u knjizi Ivančice Bobek zapazila je u knjizi podatak da se više pod 40 posto poslovanja vodi kroz poslovne suradnje, a taj se broj od devedesetih višestruko povećao. Saša Tenodi, Nlp trener, voditelj Prodajnog mindseta i Surovih strasti, komentira da je knjiga Ivančice Bobek cjelovit vodič kroz različite faze partnerstva, od osnivanja do rješavanja problema koji mogu nastati u vrijednostima i komunikaciji. Vedran Sorić, voditelj Prodajnog mindseta kaže da ova knjiga odgovara na pitanja poduzetnika i prije nego što ih postave. Zoran Rajn iz Međunarodnog centra za crowdfunding ističe kako brojni primjeri iz hrvatske i svjetske prakse čine ovu knjigu vrijednim poslovnim vademecumom svakog poduzetnika i onog koji to namjerava postati.

 

Ivančica Bobek ima dvije diplome: hrvatsku, Pravnog fakulteta u Zagrebu (2012.) i američku, Penn State Law, Pennsylvania (2021.) gdje je završila specijalistički magisterij – Master of Laws (LL.M.) te stekla specijalizaciju u području prava tržišnog natjecanja i korporativnog prava.

Radno iskustvo započela je 2013. godine kao odvjetnički vježbenik. Tijekom studija u SAD-u, radila je kao asistentica profesora Samuela C. Thompsona u Centru za istraživanje spajanja i preuzimanja (M&A). Nakon povratka iz SAD-a, ponovno se vraća odvjetništvu.

Upravo je svakodnevni rad inspiracija Ivančici za pisanje o pravnim temama s ciljem poučavanja o pravu i podizanja svijesti i informiranosti. Bavljenje sa pravom tržišnog natjecanja, međunarodna edukacija u tržišno orijentiranom SAD-u i okruženost poduzetnicima, dala joj je razumijevanje tržišta, mnogih ekonomskih tema, važnosti (malih) poduzetnika za gospodarstvo zemlje, poteškoća s kojima se susreću i njihovih potreba.

Ljubav prema pisanju imala je cijeli život, a ljubav prema pisanju o pravu je otkrila počevši pisati za portal Žene i novac, gdje je stalni kolumnist. Također je stalni kolumnist časopisa Poduzetnik.

Uz odvjetnički poziv, Ivančica je i sama poduzetnica i poslovna partnerica – suvlasnica je društva Zaokret d.o.o. sa Kristinom Ercegović i još deset predivnih žena, koje je vlasnik portala Žene i novac, suvlasnica društva Rugby team d.o.o. sa Sašom Tenodijem. Također je suosnivačica udruge BITno o nekretninama zajedno sa Tatjanom Likar Elez i Blaženkom Mičević, a u odvjetništvu također ima poslovnog partnera.

 

Poduzetništvo je rizično, a može biti i vrlo osamljeno životno putovanje. Stoga mnogi od nas biraju poslovne partnere da nam taj put olakšaju, ubrzaju i na razne načine obogate. (…) Mnoga partnerstva zapravo nažalost ne uspijevaju u praksi iako se u njima krije ogroman potencijal. Ova knjiga jamac je da vaše uspije.

Kristina Ercegović, osnivačica i CEO medijske platforme „Žene i novac“

Autorica nas upoznaje s vrstama i mogućnostima poslovnih partnerstava koje nam mogu donijeti veću vrijednost. (..) Ivančica ističe zanimljivu statistiku – da je 80% poslovanja koja danas vrijede milijarde pokrenulo dva do tri poslovna partnera. U SAD-u se preko 40% poslovanja vodi kroz poslovne suradnje i poslovna partnerstva, a taj se broj od 90-ih godina višestruko povećao.

Nataša Kapov, suvlasnica medijske platforme Žene i novac, board member @Lemax

Ova knjiga cjelovit je vodič kroz različite faze partnerstva, od njihovog osnivanja do rješavanja problema koji mogu nastati u vrijednostima i komunikaciji. Dodatno, Ivančica ističe važnost povezanosti prava i ekonomije u kontekstu poslovnih partnerstava. Shvatit ćete da dobro usklađeni pravni okviri pružaju stabilnost, sigurnost i jasnoću u partnerstvu, što omogućuje partnerima da se usredotoče na ekonomski rast i stvaranje vrijednosti.

Saša Tenodi, Nlp trener, voditelj Prodajnog mindseta i Surovih strasti

Kroz knjigu su prenesena iskustva uspješnih poduzetnika (kao izvor se vrlo često navodi podcast Surove Strasti) koja samo pokrepljuju teoriju koja je raspisana i navedena u knjizi. Po mom mišljenju, najveća vrijednost ove knjige je što odgovara na pitanja budućih (a i nekih mladih i neiskusnih) poduzetnika prije nego li oni stignu ta pitanja postaviti – iako možda sva pitanja neće biti postavljena, odgovori na ona koja hoće nalaze se u knjizi Ivančice Bobek. Jednom riječju – BRAVO!

Vedran Sorić, sales trener, konzultant i mentor, suosnivač i voditelj Prodajnog mindseta

Priručnik je prikladan za početnike, ali također i za poduzetnike s dugogodišnjim iskustvom. Autorica na sistematičan i sažet način daje pregled znanja potrebnih za pokretanje i razvoj poslovanja. Brojni primjeri iz hrvatske i svjetske prakse čine ovu knjigu vrijednim poslovnim vademecumom kojeg bi trebala imati knjižnica svakog poduzetnika i onog koji to namjerava postati.

Zoran Rajn, Međunarodni centar za crowdfunding (ICFC)

3.1. Golem potencijal poslovnih partnerstava

Poslovna partnerstva imaju golem potencijal za poslovanje, za koji smatram da je u Hrvatskoj nedovoljno iskorišten. Upravo je to razlog pisanja ove knjige.

3.1.1. Brojevi potvrđuju važnost poslovnih partnerstava

Osamdeset posto poslovanja koje je danas vrijedno milijarde dolara započela su dva do tri poslovna partnera. Navedena činjenica govori dovoljno sama za sebe. U ovom slučaju misli se na osnivanje pravne osobe u kojoj ti poslovni partneri imaju equity, odnosno (su)vlasnički udio, dakle na poslovna partnerstva u užem smislu.

S druge strane, čak i oni koji su započeli kao samostalni poduzetnici (u klasičnom, formalnom smislu, nisu imali equity partnera/partnere), imali su poslovne partnere u širemu smislu, koji su se temeljili na različitim ugovornim odnosima.

Neki inkubatori, odnosno akceleratori (o kojima će biti riječi u nastavku), npr. Techstars izričito i snažno savjetuju poslovanje s poslovnim partnerima. Na njihovoj stranici piše: „Mi ne ocjenjujemo prijavu samo na temelju činjenice da postoji jedan osnivač, no to čini stvari nešto složenijima. Pitanje koje postavljamo: imaš li sve vještine potrebne da tvoje poslovanje uspije? Mi tražimo odlične, uravnotežene timove koji imaju lepezu vještina. Mi snažno savjetujemo da tražiš suosnivače koji uravnotežuju tvoje vještine. Na primjer, ako imaš snažne vještine programera, mogao bi promisliti da dodaš osobu s poslovnim ili marketinškim iskustvom. Ako si odličan u poslovanju bez programera, veoma je malo vjerojatno da ćemo prihvatiti tvoju prijavu, stoga otiđi potražiti programera da ti se pridruži.”

Prema podatcima globalnog istraživanja PwC-a o mišljenjima CEO-a 2009. godine, više od 75 % CEO-a rangiralo je poslovna partnerstva kao važna ili ključna za svoje poslovanje u TMT sektoru. Postoje web-stranice, čak i aplikacije na kojima je moguće tražiti poslovne partnere: FounderDating.com, CoFoundersLab.com, Allymatch. com, Ideasvoice.com, postoje i grupe unutar Meetupa, aplikacija u Apple storeu ZIGA: Business Partner Search. Prema podatcima s web-stranice Worthofweb.com, web-stranica CoFoundersLab.com ima svakodnevno 56 280 posjeta, a 281 288 pregleda, što je godišnje 20 260 800 posjeta, odnosno 101 242 080 pregleda. Postojanje više specijaliziranih web-stranica za ovu temu, što uz pokazani broj posjeta, pokazuje veliku zainteresiranost za pitanje poslovnih partnerstva, odnosno za mogućnost pronalaska poslovnog partnera.

Članak Geoffa Bauma, koji je objavio Forbes ASAP još 3. travnja 2000., istaknuo je: „Naša statistička analiza pokazuje da poslovni subjekti koji imaju više joint venturea, poslovnih suradnji (engl. alliances), i druge oblike poslovnih partnerstava, imaju mnogo veću tržišnu vrijednost [u usporedbi s poslovnim subjektima koji ne sklapaju poslovna partnerstva takve vrste].” … Članak je zaključio: „U povezanoj ekonomiji, veze su bitne. Poslovne suradnje su nevjerojatno, čak odlučno važne”. Istraživanja koja su drugi proveli – uključujući Corporate Executive Board

u Washingtonu, Peter Drucker; Booz, Allen & Hamilton, i Andersen – također su istaknula slične prilike i s time povezane rizike.

Iako se članak poziva na statističke podatke dobivene istraživanjem prevedenim prije 20-ak godina, smatram da je tema poslovnih partnerstava i njihove važnosti ključna danas u Hrvatskoj. Spoznajama do kojih se dođe SAD-u i Zapadnoj Europi, potrebno je dvadesetak godina da u nas postanu relevantne. PwC, globalno prisutan poslovni subjekt i jedan od tzv. Big four, u publikaciji iz 2013. navodi kako su poslovne suradnje (engl. alliances) najnoviji trend. PwC navodi: „Vjerujemo kako će veći broj poslovnih subjekata udružiti snage s partnerima kako bi imali koristi od komplementarnih sposobnosti, kako bi ubrzali vrijeme isporuke i otklonili rizike. U prilog ovoj tvrdnji, istraživanje koje je proveo PwC pokazalo je da 43 % australskih CEO-a planira ući u nove poslovne suradnje u sljedećih 12 mjeseci, od kojih je 28 % već sklopilo poslovne suradnje (engl. alliances) u 2013. godini. To je u skladu s trendovima koji postoje u drugim razvijenim tržištima kao što je SAD, gdje se više od 40 % poslovanja vodi kroz poslovne suradnje i poslovna partnerstva, od kojih je 90-ih godina prošloga stoljeća postojalo manje od 5 %.”

Ivančica Bobek: uspješna poslovna partnerstva: Beletra 2023.

Broj stranica 264
Format 15 x 23
Meki uvez, klapne
ISBN 978-953-8209-63-5
Cijena 30 eura