Za 40. susret Čitateljskog kluba Nije bilo slučajno izabrali smo knjigu nigerijske autorice Chimamande Ngozi Adichie Purpurni hibiskus. Na samom početku kratko smo se osvrnuli na nedavni boravak knjižničara u Danskoj. Svrha radnog posjeta kopenhaškim narodnim knjižnicama bila je provođenje projektne aktivnosti  Erasmus + projekta mobilnosti Čitajmo i mi! Inspirirani iskustvima viđenim u danskim knjižnicama,  postavili smo i prikladnu izložbu pod nazivom 40 susreta – 40 preporuka koja tematizira do sada pročitane knjige Čitateljskog kluba.

Roman koji smo čitali ovoga mjeseca Purpurni hibiskus  potresnom obiteljskom pričom vjerno i autentično oslikava društveno političku situaciju suvremene Nigerije. Posljedice kolonijalizma su vidljive u brojnim i neprestanim sukobima starog i novog.

Unatoč tragičnoj temi, štivo krasi svjetlost i nada, a pisano je čitljivim,  jednostavnim  jezikom što se je  svidjelo većini čitatelja.  Baveći se univerzalnom temom međuljudskih  odnosa i temeljne ljudskosti, djelo je potaknulo raspravu uz niz emocionalnih promišljanja naših članova.

Knjiga je dobila ocjenu vrlo dobar (4,2)

U prosincu ćemo čitati Ispričat ću ti priču, argentinskog autora Jorgea Bucayija.  Sljedeći susret održat će se u  21.12.2023. u 19 sati.