Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, postavili smo izložbu u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravskom.
Željeli smo istaknuti imena naših sugrađana koji su bili žrtve sistematskog državnog progona i genocida nad različitim etničkim, vjerskim i političkim skupinama ljudi tijekom Drugog svjetskog rata. Zato su ispisana njihova imena, njih oko 200 iz Virovitice i okolice: Bušetine, Lukača, Gradine, Novog Gradca, Detkovca, Žlebina, Orešca, Špišić Bukovice,  Suhopolja i Pitomače. Preživio je tek mali broj. Većina Židova deportirana je u kolovozu 1942. u Auschwitz i u druge logore smrti, a nakon 1943. sve do kraja Drugog svjetskog rata Virovitica i okolica bili su „judenrein“, dakle bez Židova.


Izložbu prati dokumentarni film Izložba ‘Sjećanja’: Auschwitz mjesto na Zemlji u produkciji Ravnateljstva policije MUP-a i suradnika, a koristili smo i izložili knjige: Posljednji izvještaj posljednjih Židova Virovitice autora Ljubomira Rubena Weissa i Židovi Virovitice i okolice : 1790.-2011 autora Željka Weissa.
Ove godine Republika Hrvatska predsjeda Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust, a Ministarstvo unutarnjih poslova  s partnerima provodi nacionalni preventivni projekt ‘Zajedno protiv govora mržnje’.

(Nela Krznarić)