Dječji odjel

Smještaj

Dječji odjel Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici nalazi se u prizemlju , obuhvaća Dječju čitaonicu, Multimediju, Kutak slikovnica, Čitaonicu tiska te Informacijsko – posudbeni pult.

Kome je Dječji odjel namijenjen?

Namijenjen je djeci od rođenja; predškolskoj djeci, djeci i mladeži osnovnoškolske, ali i svima onima koji se na bilo koji način bave djecom (roditelji, odgojitelji, učitelji, studenti pedagoških usmjerenja). Knjige se na Dječjem odjelu mogu posuđivati putem dječje ili obiteljske iskaznice. Pristupnicu za djecu potpisuju roditelji.

Fond

Obiluje bogatim i raznolikim fondom primjerenim svim uzrastima svojih korisnika. Knjižnična građa na Dječjem odjelu uključuje slikovnice, pop-up slikovnice i knjige, dječju književnost, književnost za mladež, književnost na stranim jezicima, referentnu zbirku, popularno – psihološku literaturu za roditelje, literaturu za djecu iz različitih područja znanosti i ljudskog djelovanja, stripove, časopise za djecu i mladež, audio vizualnu građu. U sklopu Dječjeg odjela nalazi se i kutak sa slikovnicama na najmlađe te knjigama iz područja psihologije te odgoja i obrazovanja za roditelje i odgojitelje.

Multimedija

Na odjelu Multimedije nalaze se edukativne i zabavne igre s pristupom na 5 računala. Odjel AV građe sadrži velik broj crtića i glazbenih CD-ova na najmlađe korisnike.

 

Čitaonica

Čitaonica Dječjeg odjela sadrži 25 mjesta za tihi rad i jedno računalo za korištenje internetom i pretraživanje po katalogu. Osim što svaki korisnik Dječjeg odjela može posuditi knjigu, može i čitati knjige za slobodno vrijeme i lektiru te knjige koje se mogu čitati samo u knjižnici – enciklopedije, rječnici, zbornici, antologije, monografije i sl. To su izuzetno vrijedne knjige kojih nema u više primjeraka pa ih treba posebno čuvati. One su najopsežniji izvor informacija iz svih područja znanja i umjetnosti (referentna zbirka). U čitaonici se mogu listati i čitati dječji časopisi te se koristiti računalom i služiti internetom, a u traženju knjiga kao i ostalih informacija, korisnici Dječjeg odjela uvijek se za pomoć mogu obratiti knjižničaru.
Djeci je na Dječjem odjelu osigurano pravo na informaciju, obrazovanje i slobodne aktivnosti.

Program Dječjeg odjela organiziran je kroz oblike rada s djecom i mladima, a provodi se kroz suradnju i različite sadržaje.

Sadržaji su usmjereni na:

– poticanje čitanja i razvijanje ljubavi prema knjizi
– mentalne i tjelesne aktivnosti
– kreativno izražavanje djece te njihove interese i sklonosti
– poboljšavanje komunikacijskih vještina
– izgradnju boljih međuljudskih odnosa i toleranciju
– poticanje učenja i istraživanja
– razvoj mašte
– usvajanje različitih vrsta pismenosti
– zabavu, opuštanje i smijeh
– odgajanje budućih korisnika knjižnice

Oblici rada:

– radionice (mogućnost kreativnog izražavanja)
– susreti s književnicima za djecu
– igranje društvenih igara
– rješavanje križaljki i slikovnih kvizova
– tematske izložbe
– suradnički programi s ustanovama i pojedincima na razini lokalne zajednice
– likovne aktivnosti
– igre i dramatizacije
– multimedijalne projekcije

Voditeljica Dječjeg odjela:

Ivana Molnar, knjižničarski suradnik