Moderna knjižnica za moderne i mlade ljude

Posebna mi je čast, ali i velika odgovornost što sam na čelu jedne od najstarijih kulturnih institucija u našem gradu. No, da ova prelijepa i bogato opremljena knjižnica postane jedno živo kulturno i informacijsko središte Grada i Županije trebalo je poraditi prvenstveno na onim sadržajima koji će potaknuti virovitičku javnost na ljubav prema knjizi, kreativni rad i stvaranje. Ujedno, uvela sam multimedijalni pristup (riječju, glazbom, slikom) prezentaciji svakog pomno odabranog sadržaja svih tribina. Time smo postigli puno veći odaziv građana na javne manifestacije.

Knjižnica i dalje obavlja svoju osnovnu funkciju informacijskog i kulturnog središta koje građanima osigurava visoku razinu programskih sadržaja i raznovrsnost literature iz svih oblasti ljudskog znanja uz pomoć našega osnivača Grada Virovitice i Ministarstva kulture. Svojim radom i bogatim programima uspjeli smo osigurati najviše sredstava u odnosu na druge knjižnice u našoj županiji. Upravo zato nastojimo dati posebnu važnosti razvoju usluga Knjižnice vezanih uz rad s djecom i mladima, posebice s djecom sa posebnim potrebama.

Povoljnim i kategoriziranim članarinama privukli smo različite kategorije korisnika od najranije životne dobi do osoba visoke starosne dobi. Redovitim javljanjem na natječaje Ministarstva kulture uspjela sam podići kvalitetu informatičke opremljenosti Knjižnice koja se odnosi i na djelatnike i korisnike.

U tijeku je i napor oko dobivanja sredstava iz EU fondova, koji su nam na raspolaganju preko Ministarstva kulture, i koji imaju zadaću da nam ostvare sve elemente našeg projekta kupnje bibliokombija i uspostave bibliobusne službe. U svrhu navedenog pohađat ćemo i neke radionice kako bismo se približili konačnoj realizaciji ovog projekta.

Uz to, poradit ću i na kontinuiranoj nabavi ne samo novijih tiskanih izvora, nego i elektroničkih, pri čemu bi se korisnici trebali obučavati za izravan pristup elektroničkim informacijama.

Potičem djelatnike na stručno usavršavanje kako bi što kvalitetnije i profesionalnije obavljali knjižnične poslove. Želja mi je poraditi na trajnom i kontinuiranom moderniziranju knjižnice uvođenjem novih medija i tehnologija (online usluge, e-knjiga), digitalizacija stare i vrijedne građe te poticati kvalitetne i dobro pripremljene stručne skupove.

Kao rođenoj Virovitičanki i knjižničarki koja je već dugo u toj struci, kao i osobi koja je i sama puno pisala i objavljivala (pjesme, novinske članke, znanstvene radove, pojedine brojeve naših zavičajnih i regionalnih listova, te u elektroničkom časopisu Hrvatskog knjižničarskog društva – Novosti) neobično mi je stalo da naša Gradska knjižnica i čitaonica u svom radu postane primjer i svim drugim knjižnicama.

Još uvijek vrlo dobro surađujem i sa svojim bivšim kolegama na HRT-u,  što mi pruža mogućnost da Knjižnica svojim kvalitetnim sadržajima bude što prisutnija i u percepciji šire javnosti.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica
Višnja Romaj, prof. komparativne književnosti i filozofije,  dipl. knjižničarka