O zavičajnoj zbirci

Čuvanje i promicanje lokalne baštine jedan je od prioriteta Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica kao narodne knjižnice. Na katu Knjižnice nalazi se Zavičajna zbirka čija se građa odnosi na područje Virovitičko-podravske županije i to na temelju nekoliko kriterija: sve što je objavljeno i govori o našem zavičaju; sve što su objavili naši, zavičajni autori i sva knjižnična građa što je objavljena u Virovitičko-podravskoj županiji. Zbirku čine: knjige, monografije, brošure, katalozi, plakati, razglednice, notni zapisi, periodika i AV građa (DVD-ovi i CD-ovi). Zavičajna zbirka trenutno broji oko 1700 jedinica.

Prikupljanje građe o određenom području čini zbirku autentičnom i dragocjenom za svestrano upoznavanje zavičaja, njegove prošlosti i sadašnjosti, zato ova Zbirka ima znanstvenu, dokumentacijsku, povijesnu, umjetničku i praktičnu vrijednost. Zbirka je zaštićena, a građa se sustavno prikuplja i promovira kroz različite aktivnosti. Građa Zavičajne zbirke daje se na uvid zainteresiranim korisnicima na korištenje u čitaonici.
U sastavu Zbirke posebno su izdvojene Zbirka Branislava Glumca, Zbirka Milana Nikolića i Zbirka FRA-MA-FU.
Svijest o važnosti očuvanja vlastite kulturne posebnosti ogleda se upravo kroz zavičajne zbirke kao čuvare zavičajne baštine. Cilj nam je predstaviti našu građu i na taj način popularizirati zavičajni fond. Provode se različiti programi koji obuhvaćaju: izložbe zavičajne građe, tribine zavičajne tematike, predstavljanje zavičajnih autora, te promocije kroz suradnju s odgojno-obrazovnim institucijama, Turističkom zajednicom i medijima.

Zbirka Branislava Glumca

Znameniti hrvatski književnik, zavičajni autor darovao je vrijednu građu Gradskoj knjižnici i čitaonici 2021. godine, te je uspostavljena zbirka koja nosi njegovo ime. Zbirka ukupno sadrži 157  jedinica knjižnične građe: knjige poezije i proze, gramofonske ploče, VHS kasetu, likovne mape, slikovnice, fotografije. Građa je podijeljena u dvije cjeline: potpisanih autorovih djela s posvetom Knjižnici – kao osobne ostavštine i darovane građe književnih prijatelja s posvetom književniku Branislavu Glumcu.
Statusna knjiga unutar bogatog Glumčevog opusa i kultna knjiga suvremene hrvatske proze je roman „Zagrepčanka” koja je doživjela 13 izdanja, postavljena je na kazališne daske i filmsko platno. Osim tematske složenosti, autor je u roman unio potpuno ukidanje interpunkcije da bi kasnije, posebno u knjigama pjesama stvorio specifični, vlastiti interpunktuarij.

Kao pjesnik utjecao je na standardizaciju slobodnoga stiha, a kao pripovjedač na afirmaciju „proze u trapericama”. Pojedina djela i tekstovi su mu prevedeni na francuski, engleski, njemački, talijanski, ruski, slovenski, bugarski, slovački i albanski jezik.

Zbirka FRA-MA-FU

Zbirka Franje Martina Fuisa osnovana je u kolovozu 2018. godine. Poznati Virovitičanin bio je začetnik turističke reportaže, prvi hrvatski novinar istraživač, fotoreporter, pisac, pjesnik i strip-scenarist. Zbirka obuhvaća Fuisove romane, putopise, reportaže, novele, pjesme, stripove, ali i literaturu u kojoj možemo pronaći informacije o samom autoru.

Zbirka Milana Nikolića

Zbirka prvog hrvatskoga pisca kriminalističkih romana trenutno broji dvadeset i tri naslova. Dragocjeno je što na devet knjiga nalazimo autorov autogram, datume i posvetu svojim virovitičkim prijateljima. Milan Nikolić je rođen je u Osijeku 1924. godine,  veći dio svoga života proveo  je u Virovitici. Pojedina djela objavljivao je u virovitičkim, osječkim i riječkim novinama. Prema njegovu romanu Špijun X javlja snimljen je prvi hrvatski špijunski film, a premijera filma održana je u Virovitici.

Voditeljica: Nela Krznarić, knjižničarka

Skip to content