Prekogranična suradnja

U sklopu započete prekogranične suradnje sa Udrugom Zornica nova, a po odluci ravnateljice Knjižnice, realiziran je uspješan posjet i održan planiran program u Hrvatskom školskom centru “Miroslav Krleža” iz Pećuha. U programu je predstavljen film o Gradskoj knjižnici, te predstavljena i slikovnica Gradske knjižnice koju su djeca nižih razreda dočekala vrlo srdačno te pjevala i recitirala. U nastavku programa uspješno je nastupio i Župni mješoviti zbor “Bl. Alojzije Stepinac” iz Milanovca pod vodstvom Romana Tripala. Uz predsjednicu udruge gđu Milicu Klaics – Taradžiju, nadahnuto su govorile i hrvatska konzulica u Mađarskoj gđa Vesna Haluga te zamjenica gradonačelnika gđa Željka Grahovac. U posjetu našim ljudima u Mađarskoj išla je i direktorica Razvojne agencije VTA gđa Tihana Harmund. Susret je završio posjetom Hrvatskom klubu “August šenoa” kojem je Gradska knjižnica donirala knjige iz fonda otpisanih knjiga (ukupne vrijednosti oko 20.000 kn). Posjet je bio važan i zbog dogovorene suradnje sa konzulicom oko pomoći za nabavu bibliobusa. Važnost ove suradnje višestruko je pozdravljena od svih sudionika ove započete suradnje.

Prekogranična suradnja s generalnom konzulicom u Mađarskoj gđom Vesnom Halugom, te predstavnicima najvažnijih udruga Hrvata u Mađarskoj bila doista plodotvorna, te da ćemo tu suradnju i nadalje nastaviti. Treba naglasiti da su predstavnici Hrvata u Pečuhu i izvan njega održali u Gradskoj knjižnici dvije uspješne manifestacije u smislu postavljanja jedne izložbe fotografija i predstavljanja jednog časopisa. Suradnja je rezultirala jednom uspješnom izložbom županijske matične knjižnice Ivan Goran Kovačić iz Karlovca koja je bila postavljana unutar naše tradicionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige prigodom čega smo dobiti pohvale od predstavnika svih naših temeljnih institucija: Knjižnica grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Prilikom tog posjeta ravnateljica je sve zainteresirane provela kroz bogat knjižni fond naše Crkve svetoga Roka čime se zaokružila ova značajna manifestacija.

Prekogranična suradnja Gradske knjižnice u Virovitici sa Udrugom “Zornica nova” iz Pečuha

“Poštovana i draga gđo Romaj,

31. kolovoza završavam mandat u Pečuhu, a  sutra 24. kolovoza je i moj službeno zadnji radni dan. Hvala Bogu što sam imala priliku upoznati Vas i tijekom svoga mandata  surađivati s Vama. Hvala Vam na svakom trenutku koji ste mi poklonili, posebno na Vašem iznimnom senzibilitetu za hrvatsku zajednicu u Mađarskoj. Uljepšali ste i neizmjerno olakšali moj ovdašnji posao, na korist Domovine koju oboje neizmjerno, iskreno volimo i ponizno joj služimo. Hvala na svakoj podršci koju ste mi pružili.Bila mi je uistinu velika čast upoznati Vas. Vjerujem da je naše prijateljstvo za cijeli život!”

Vesna Haluga, bivša konzulica RH u Mađarskoj