U svom novom, i do sada najuspješnijem romanu “Brooklyn”,irski pisac Colm Tóibín pripovijeda priču o odlasku i povratku, o velikoj ljubavi i gubitku, o strahoti izbora između dužnosti i osobne slobode.

Iako se roman zbiva u drugoj polovici 20. stoljeća, glavna junakinja Eillis Lacey je zapravo upečatljiv lik oko čije je sudbine pisac ispleo emocionalno snažan roman.

Glavna junakinja koja s majkom i sestrom skromno živi u malom, irskom gradiću u jednom se trenutku, nekako više stjecajem okolnosti nego svojom željom, seli u Ameriku jer ju tamo čeka posao, po svemu sudeći, bolja budućnost od one koja joj se tada pružala u rodnom gradiću.

Tu počinje radnja romana, od putovanja brodom do Amerike, snalaženja u novoj sredini s novim ljudima, na novom poslu. A sve to jako daleko od svoje zemlje, samo se dopisujući pismima s najmilijima koja putuju predugo.

Stil kojim je ova knjiga napisana te opisima i jakim emocijama kojima je roman prožet, potpuno uvuče čitatelja u priču. Naime, u trenu se upoznaje neki drugi svijet, neko drugo vrijeme te knjiga čitatelja obuzima od prve do zadnje stranice.

2015. godine snimljen je i igrani film Brooklyn po predlošku ovoga romana.