Knjižnične zbirke

Zavičajna zbirka sadrži građu koja se odnosi na Virovitičko-podravsku županiju i to na temelju tri kriterija: sve što je pisano o našem zavičaju, sve što su pisali zavičajni autori i sve što je objavljeno, tj. tiskano u našem zavičaju. Zbirku čine: knjige, brošure, katalozi, monografije, sitni tisak, periodika i AV građa (DVD-ovi, CD-ovi).

 

Zbirka knjiga o Domovinskom ratu sadrži literaturu na temu Domovinskog rata iz svih područja ljudskog znanja. Najveći broj zastupljenih djela je iz vojne znanosti i ratnih vještina, zatim politike, književnosti, povijesti, a potom slijede, religija, sociologija, demografija, pravo, medicina, umjetnost, fotografija itd. U Zbirci se nalazi i nekoliko dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu.

 

Zbirka stripa

U okviru manifestacije CRTOMAT!-mali festival ilustracije i stripa, u studenom 2015. ravnateljica Knjižnice Višnja Romaj promovirala je u Knjižnici Zbirku stripa i otvorila Strip-kutak, smješten u središnjem dijelu Odjela za odrasle u blizini Infopulta. Ljubitelji stripa tako mogu izabrati fantastični, vestern, pustolovni, horor, erotski, komični ili strip sa superjunakom.

Češka zbirka nudi korisnicima, pripadnicima češke manjine u Virovitičko-podravskoj županiji, literaturu na češkom jeziku. U Knjižnici možete pročitati i nove brojeve časopisa za odrasle Jednota i časopisa za djecu Koutek.

Zbirka multimedijalne (AV) građe sadrži zvučne i video snimke (glazbene CD-ove i DVD-ove, dokumentarne i igrane filmove), te veliki izbor CD-ROM-ova koji služe u obrazovne i istraživačke svrhe.

Zbirka na stranim jezicima je dio Odjela za odrasle na kojem se nalazi literatura na engleskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku. Zastupljena je stručna literatura i beletristika. Ovdje možete pronaći poznate naslove iz beletristike prilagođene određenom stupnju znanja engleskoga i njemačkoga jezika.

Zbirka za mlade dio je Odjela za odrasle gdje se nalaze književni naslovi domaće i svjetske književnosti  namijenjeni korisnicima srednjoškolske dobi.

Zbirka periodičkih publikacija sadrži uvezane časopise i novine po godištima. Publikacije su raznolikog znanstvenog i popularnog karaktera.