Romanom Vodim te u Tokio Danica Juričić Spasović nastavlja priču iz svoga prvoga romana Volim džudo, volim Sandru. Ova inspirativna i slojevita priča za mlade odvija se na nekoliko lokacija – Zagreb, Turopolje i Tokio. Na svadbi Danijela, jednog od prijatelja iz džudo-kluba, sastaje se staro društvo koje se prisjeća događaja iz ranije mladosti. Tako ustvari i počinje priča. U prvom dijelu romana smještenom u Zagrebu, radnja se vrti oko ljubavne priče između Stršljena i Mije. Stršljen je dečko iz džudo-kluba, a Mia prekrasna mlada djevojka koja je u vezi sa Žuljem, problematičnim likom koji često upada u nevolje i ima probleme sa zakonom. Stršljen i Mia zaljube se jedno u drugo zbog čega se dečki sukobljavaju.

Stršljena spašava Goran Sanačić zvani Zmija, dečko iz njihova džudo-kluba koji je priklonjen Žulju i ostalim problematičnim likovima. Zmija je ustvari dobar dečko koji je ostao bez majke te zbog vlastitih unutarnjih previranja upao u loše društvo. Nakon što ozlijedi Žulja, Zmija završava u Odgojnom zavodu za muške maloljetnike u Turopolju u kojemu se odvija radnja drugog dijela romana. Uz pomoć djelatnika Ustanove, prijatelja i trenera iz džudo-kluba, oca i pomajke, Goran zvani Zmija uspijeva se izdići iz svih problema te zajedno s trenerom i ekipom otići u Tokio u kojemu se odvija i treći dio romana.

Kraj romana vraća nas u sadašnjost, na Danijelovu svadbu na kojoj saznajemo zanimljive detalje iz Goranovog života… Prekrasna priča o odrastanju, izazovima s kojima se današnja mladež susreće u suvremenom društvu, snazi prijateljstva i ljubavi, važnosti podrške u teškim situacijama i spoznaji da ne postoji problem koji se ne može riješiti. Knjigu možete posuditi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici.

Priredila: Mirjana Kotromanović