Još jedan izvrstan roman za mlade iz pera fantastične Jasminke Tihi Stepanić koji će rado čitati i odrasli. Autorica je popularnost stekla svojim prvijencem, romanom Imaš fejs?, a u romanu Dom iza žice progovara o problemima odrastanja u suvremenom svijetu. Istom problematikom bavi se i u prethodnim romanima, a odnose se na utjecaj medija na ponašanje, probleme prouzrokovane razvodom, anoreksiju…

Glavni lik romana Dom iza žice je dječak Gabrijel koji živi s majkom u Zagrebu. Majka nije stalno zaposlena, poslovi koje obavlja sumnjivog su morala te ne vodi brigu vlastitom djetetu što se uvelike odražava na njegovo ponašanje. Nebriga i loši uvjeti života natjeraju Gabrijela, inače pametnog i dobrog dječaka, na delikventno ponašanje. Spletom različitih okolnosti završava u odgojnom zavodu i udomiteljskoj obitelji. Uz događaje iz Gabrijelovog života koji nisu najsretnije prirode, pratimo život njegove majke koja doživljava katarzu u odnosu na ponašanje i nespremnost na odgovorno roditeljstvo s početka romana. Postaje osoba koji se želi brinuti za svoje dijete i ispraviti pogreške iz prošlosti.

Nastoji vratiti Gabrijelovo povjerenje i pronaći djevojčicu, Gabrijelovu sestru koju je u mladosti dala na udomljavanje, a s kojom je Gabrijel u međuvremenu stupio u kontakt. Kroz cijeli se roman proteže i lik susjede Prahir, dobrog duha u životu Gabrijela i njegove majke koja je utjecala na sretan završetak cijele priče i ponovno okupila obitelj. Sretnim krajem, autorica je željela pokazati kako naizgled bezizlazne situacije nisu nužno takve kakvim se čine. Važno je biti optimističan i željeti postati bolji čovjek prema sebi i prema drugima. Nakon toga možemo biti sigurni da smo na dobrom putu.

Priredila: Mirjana Kotromanović