Vlatka Planina je sa svojom Jeguljom pravo osvježenje u hrvatskoj književnosti za djecu i mlade, a svakako je za preporučiti i odraslima, posebno onima koji vole odlutati u svijet mašte, čarobnjaštva i fantazije. U moru fantastičnih romana za mlade, pojaviše stranih autora, napokon se pojavila i naša fantastična Vlatka – Ivana Brlić-Mažuranić modernoga doba. Već prve stranice knjige na kojima se pojavljuju motivi sela, začarane šume te ljudi s neobičnim moćima, neodoljivo podsjećaju na Šumu Striborovu. Jegulja je moderna bajka. Moderna jer likovi koji se u njoj nalaze žive posve normalne živote i rade normalne poslove, dok s druge strane žive paralelne svjetove u kojima vlada magija i čarobnjaštvo.

Čitajući ovu priču doživjet ćete pravu sinesteziju. Boje su tako žive, a mirisi intenzivni. Priča počinje susretom djevojčice Alice koja ima magične moći i dječaka Petra. Zajedno kreću iz njezinog rodnog Kingsvillea preko mračne i zastrašujuće šume, a završavaju u pitomom selu s druge strane. Njih dvoje će se vjenčati, dugo će i sretno živjeti, a Alicine moći naslijedit će tek njezina unuka Kira. Ona će isto tako spletom različitih okolnosti biti prisiljena napustiti drugu stranu šume. U potrazi za Gavranom, čovjekom njezina života, Kira će završiti u bakinom Kingsvilleu…

Roman Jegulja prvi je dio trilogije čiji su nastavci naslovljeni Kralj i bajka te Povratak vještice. Osima sadržajem, knjige će vas privući i svojim prekrasno ilustriranim naslovnicama, a možete ih posuditi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici.

Priredila: Mirjana Kotromanović