Kad si jako, jako mali u jako, jako velikom svijetu u kojem žive i vladaju jako, jako veliki, život ti često zaista nije lagan… Oni veliki često ne primijete tvoju želju da budeš ravnopravan dio svijeta niti primijete da ti svojim postupcima ponekad mogu nanijeti bol.
Naš Mišić iz ove priče zna koliko život može biti težak i usamljen, te odluči nešto promijeniti. Misli da zna točno u čemu je problem i što mu nedostaje. Kako bi naučio tu jednu, kako je Miš vidi, vrlo bitnu vještinu, a to je rikanje, zna da je mora naučiti od nekoga tko njome najbolje vlada.
Samo jedan je takav u blizini na vrhu stijene.
Čini li naš Miš ispravnu stvar? Što ga čeka na kraju njegove odluke da se suoči s onima najvećima i najglasnijima i hrabro zatraži: “Nauči me da budem poput tebe.”
Kad je pronašao lava na vrhu stijene kako se odmara, hrabro se uputio prema njemu. Približivši se lavu, lav se strašno preplaši i zajedno shvate: “Bio velik kao div ili malen kao mrav, svima se u srcu skriva jedan miš i jedan lav.”
Ova prekrasna slikovnica u stihovima postat će favorit za čitanje prije spavanja i bez sumnje osvojit će srca malih čitatelja.
  

 

Priredila: Ivana Molnar