U siječnju 2017. pokrenuta je kampanja STEM revolucije koja je omogućila osnovnim i srednjim školama te dječjim odjelima narodnih knjižnica i ustanovama koje rade s djecom masovno uvođenje BBC Micro:bit tehnologije. Kampanja je sastavni dio projekta Croatian Makers udruge IRIM (Institut za razvoj i inovativnost mladih) kojemu je cilj digitalna razvijenost i pismenost mladih u Republici Hrvatskoj.

(https://croatianmakers.hr/hr/stem-revolucija/)

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica uključila se u Projekt početkom 2019. godine. Prva radionica za knjižničare održana je u siječnju u našoj knjižnici, a sljedeća u ožujku u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” u Koprovnici. Treća radionica održat će se krajem lipnja. Nakon završenih dvaju radionica, u knjižnici su organizirane radionice upoznavanja djece i mladih s Micro:bit uređajima.

Micro:bitovi su edukacijska mikroračunala pomoću kojih djeca na jednostavan način usvajaju osnove programiranja i digitalne pismenosti. Danas nam je u knjižnici gostovala Izabela Konto, nastavnica tehničke kulture Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice koja se zajedno sa knjižničarkama naše knjižnice te knjižničarkama njihove škole Vesnom Zvečić i Sanjom Pajnić uključila u kampanju STEM revolucije. Dječjem oduševljenju nije bilo kraja, a na radionicama koje će se održavati tijekom cijelog dopodneva u srijedu, kao mali edukatori uključit će se i sami osnovnoškolci koji će vještine naučenog prenijeti svojim vršnjacima koji se prvi put susreću s Micro:bitovima. Određeni broj Micro:bitova je u posudbi, a ostatak je dostupan za posudbu unutar knjižnice. Ukoliko vam je potrebna pomoć prilikom korištenja Micro:bit uređaja, možete se obratiti knjižničarkama Dječjeg odjela, Moniki i Mirjani. 

Fotografija Gradska Knjižnica U Virovitici.Fotografija Gradska Knjižnica U Virovitici.