Za sve ljubitelje čitanja i one koji će to tek postati, stigla nam je Djevojčica koja je htjela spasiti knjige norveškog autora Klausa Hagerupa i jedne od najpoznatijih norveških ilustratorica Lise Aisato.
Glavna junakinja ove priče je djevojčica Anna koja najveći dio svoga vremena provodi čitajući knjige. Svakoga dana nakon škole odlazi u knjižnicu i tamo se susreće sa zaposlenicom, gospođicom Monsen koja također obožava čitati. Njih se dvije natječu u brzom čitanju i razgovaraju o mnogim knjigama koje nitko ne posuđuje. Jednoga dana Anna u knjižnici susretne tajnovitog gospodina. Gospođica Monsen Anni objasni da je tajnoviti gospodin također zaposlenik knjižnice. Ime mu je Milton Berg i njegov je posao uništavanje onih knjiga koje nitko ne čita. Annu rastuži spoznaja da se knjige uništavaju i odmah posudi pedeset knjiga. Čitala je tjednima i umorila se od čitanja. Vraćajući sve te knjige u knjižnicu, Anna napomene gospođici Monsen da je umorna od čitanja i da joj treba pauza. Međutim, gospođica Monsen pruži joj knjigu naslova Začarana šuma i zamoli da ju pročita. Što će se dogoditi na kraju Začarane šume, kakve veze ona ima s tajnovitim gospodinom Miltonom Bergom i kako će Anna spasiti knjige morat ćete otkriti sami…
Ova topla i poučna priča s dozom misterioznosti i prekrasnim ilustracijama oduševit će i velike i male pa ju preporučujemo za obiteljsko čitanje. Knjigu možete posuditi na Dječjem odjelu.


Priredila: Mirjana Kotromanović