Matt Haig: Djevojčica koja je spasila Božić

Nakon romana „Dječak zvan Božić“, iz pera sjajnog Matta Haiga stigao je novi božićni hit, „Djevojčica koja je spasila Božić.“

Glavna junakinja cijele priče je djevojčica Amelia Wishart koja živi s majkom i mačkom imena Kapetan Čađa u Sitničarskoj 99 u Londonu. Majka je bolesna, Amelia za život zarađuje čisteći dimnjake i ovoga Božića ima samo jednu želju, a to je ozdravljenje majke. Istu želju upućuje na adresu Oca Božića međutim ovoga puta joj želja ne biva ostvarena. Nakon smrti bolesne majke ostaje siroče i završava u ubožnici Gospodina Jezovitog. Paralelno se u romanu odvija druga radnja u kojoj Otac Božić zajedno s vilenjacima i sobovima u čarobnom gradu Elfhelmu u punom jeku vrši pripreme za nadolazeći Božić. Badnjak je i barometar nade trebao bi svijetliti gotovo zasljepljujućom svjetlošću koja se hranila magijom izraslom iz nade i dobrote vilenjaka, ljudi i svih drugih stvorenja, međutim, trolovi su napali Elfhelm i „ukrali“ nadolazeći Božić. Ovo je tak početak priče. A kako će Otac Božić spasiti sljedeći Božić i djevojčicu Ameliu koja je ustvari jedina sačuvala nadu? Kako će mu na tome putu pomoći zanimljiva paleta likova poput Charlesa Dickensa, kraljice Viktorije, vila i vilenjaka otkrit ćete čitajući ovi predivnu, bajkovitu i toplu priču koja otapa i najtvrđa srca.
Priču koja svima velikima i malima poručuje da je katkada potrebno probijati se kroz tamu da bismo doprli do svjetlosti, da dobro uvijek pobjeđuje zlo, a plamičak nade nikada ne prestaje tinjati. Knjiga se čita u dahu i pravi je božićni hit.
Roditelji, posudite ju na Dječjem odjelu i čitajte zajedno sa svojom djecom ovoga Božića kao i prethodni jednako zanimljiv spomenuti roman istoga autora.

Priredila: Mirjana Kotromanović