Nakon romana „Dječak zvan Božić“, iz pera sjajnog Matta Haiga stigao je novi božićni hit, „Djevojčica koja je spasila Božić.“

Glavna junakinja cijele priče je djevojčica Amelia Wishart koja živi s majkom i mačkom imena Kapetan Čađa u Sitničarskoj 99 u Londonu. Majka je bolesna, Amelia za život zarađuje čisteći dimnjake i ovoga Božića ima samo jednu želju, a to je ozdravljenje majke. Istu želju upućuje na adresu Oca Božića međutim ovoga puta joj želja ne biva ostvarena. Nakon smrti bolesne majke ostaje siroče i završava u ubožnici Gospodina Jezovitog. Paralelno se u romanu odvija druga radnja u kojoj Otac Božić zajedno s vilenjacima i sobovima u čarobnom gradu Elfhelmu u punom jeku vrši pripreme za nadolazeći Božić. Badnjak je i barometar nade trebao bi svijetliti gotovo zasljepljujućom svjetlošću koja se hranila magijom izraslom iz nade i dobrote vilenjaka, ljudi i svih drugih stvorenja, međutim, trolovi su napali Elfhelm i „ukrali“ nadolazeći Božić. Ovo je tak početak priče. A kako će Otac Božić spasiti sljedeći Božić i djevojčicu Ameliu koja je ustvari jedina sačuvala nadu? Kako će mu na tome putu pomoći zanimljiva paleta likova poput Charlesa Dickensa, kraljice Viktorije, vila i vilenjaka otkrit ćete čitajući ovi predivnu, bajkovitu i toplu priču koja otapa i najtvrđa srca.
Priču koja svima velikima i malima poručuje da je katkada potrebno probijati se kroz tamu da bismo doprli do svjetlosti, da dobro uvijek pobjeđuje zlo, a plamičak nade nikada ne prestaje tinjati. Knjiga se čita u dahu i pravi je božićni hit.
Roditelji, posudite ju na Dječjem odjelu i čitajte zajedno sa svojom djecom ovoga Božića kao i prethodni jednako zanimljiv spomenuti roman istoga autora.

Priredila: Mirjana Kotromanović