Dramsko-scenski prikaz jedne od najpoznatijih slikovnica s božićnom tematikom održan je 22. prosinca. Riječ je o adaptaciji slikovnice Orašar i kralj miševa autora E. T. A. Hoffmanna. U procesu stvaranja predstave sudjelovala su djeca osnovnih škola s područja grada Virovitice koja su ujedno i nastupala.

Interpretacija Orašara namijenjena je predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci kao svojevrstan poklon u ovo predblagdansko vrijeme. Osim scenografije i zvučnih efekata u predstavi se, uz male glumce, pojavljuju i lutke što joj dodatno daje na bajkovitosti.

Predstava je uprizorena nekoliko puta, a do sada su je imala priliku pogledati djeca Dječjeg vrtića Cvrčak Virovitica, učenici Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine, Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica, te učenici COOR-a Virovitica.
Uprizorenje predstave za javnost održano je istoga dana u 18 sati.

Tijekom nastajanja predstave djeca uče kako analizirati likove i njihove karaktere. Promišljaju o književnom tekstu te pronalaze načine putem kojih dijelove priče približavaju publici. Sudjeluju u stvaranju i raspisivanju dijaloga.

Dramska skupina Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica djeluje desetak godina. Djeca i mladi u Dramskoj skupini razvijaju komunikacijske i izvedbene vještine, kritičko promišljanje, razvijaju svoju osobnost te maštu i kreativnost. Uče raditi u skupini, prilagođavati i adaptirati književna djela te razvijati partnerske odnose.

Rezultati rada Dramske skupine predstavljaju se javnosti kroz dramsko- scenske prikaze književnih tekstova. Ovoga puta odabir je bio Orašar i kralj miševa.

Najvažniji cilj ove predstave bio je stvoriti publici bajkovitu atmosferu u blagdansko vrijeme.