U travnju su održani sati tečaja češkog jezika u suradnji Češke besede VPŽ i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Tečaj je besplatan, voditeljica je educirana bohemistica Bohdana Peva Šolcova, profesorica češkog jezika. Petnaest polaznika imaju prigodu naučiti osnove češkog jezika i upoznati češku kulturu.
Prvi sat protekao je u ugodnoj, radnoj atmosferi. Obzirom na nadolazeći blagdan Uskrsa, u prvom dijelu sata nakon međusobnog upoznavanja, voditeljica je kroz prezentaciju pokazala simbole karakteristične za češki Uskrs: pisanice, pšenicu, „pomlaska” i janješce (vajička, pšenice, beranek, pomalaska) te što karakterizira Žalosni tjedan. 

Drugi dio sata bio je posvećen praktičnom dijelu i to pletenju šiba . Od unaprijed pripremljenih šiba Radek Janček , demonstrirao je pletenje „pomasky”.

Na satu je bila prisutna gđa Olena iz Ukrajine koja u Virovitici boravi sa svojim četverogodišnjim sinčićem više od dva mjeseca. Kako bi se što bolje osjećala u virovitičkoj sredini na poziv Češke besede priključila se tečaju.

Bio je to uvodni, interaktivni i motivirajući sat češkog jezika, a već dva tjedna kasnije novi sati, druženja i nova znanja. Učili smo kao se predstaviti, gdje živimo, što smo po zanimanju…Na kraju smo i zapjevali, naravno, na češkom jeziku.

Ako želite, možete nam se pridružiti.