U povodu proslave Dana grada Virovitice danas (utorak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održan kviz vrlo zanimljive tematike. Iako bi neki rekli da knjižnična klasifikacija, odnosno sistem kodiranja i organiziranja knjižnične građe po temi i ne zvuči kao najzanimljivija tema, sudionici kviza „Zvijezde među knjigama“ uvjerili su se u suprotno.

Prije nego što su započeli s „odmjeravanjem snaga“, viša knjižničarka i voditeljica Stručno-znanstvenog odjela Mirjana Kotromanović objasnila je sudionicima kako funkcionira knjižnična klasifikacija. Osim što su saznali da se iza određenih brojeva na policama i na koricama samih knjiga kriju knjige određene tematike, saznali su i koje. Tako su pod brojem 1 knjige iz filozofije i psihologije, pod brojem 2 one iz religije, iza broja 3 su društvene znanosti… S novim znanjima o brojevima koje vide na policama s knjigama i koji predstavlja koju temu, sudionici kviza ulogirali su se na platformu za učenje Kahoot!, osmislili kreativne „nadimke“ i započeli s provjerom znanja. Na prvo mjesto s najvišim brojem bodova zasjela je Karla Puž, a treće i drugo mjesto osvojili su „Kafka“ i „Gatsby“.

– Kroz ovaj kviz htjeli smo mlade upoznati s načinom sistematiziranja ljudskog znanja pomoću Univerzalne decimalne klasifikacije kako bi se jednog dana mogli lakše snalaziti u knjižnici, kako bi vidjeli na koji način mi pronalazimo knjige te kako bi saznali da svaka knjiga u knjižnici ima svoju „adresu“. Naziv kviza „Zvijezde među knjigama“ je simboličan jer nam je cijelo ovogodišnje Rokovo u knjižnici na neki način posvećeno svemiru, a kviz se sastojao od književnih naslova podijeljenim prema područjima. Na kvizu su, osim članova Kluba mladih, sudjelovali i ostali zainteresirani. Drago nam je da nam mladi u sve većem broju dolaze i sudjeluju u našim aktivnostima. Priređujemo im svašta zanimljivo za jesen i nadamo se da će ih u budućnosti biti u još većem broju – zaključila je M. Kotromanović, koja je s ravnateljem Knjižnice Robertom Fritzom i knjižničarskom suradnicom Dajanom Horvat okupljenima pokazala tiskano srednje izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije.

Nakon kviza dodijeljena je i nagrada za pobjednika, odnosno pobjednicu „Ljetnog književnog binga“. Tako je nagradu za najviše pročitanih knjiga u ovom kreativnom natječaju osvojila Ana Aleksić.

(www.icv.hr, eat, Foto: E. Aragović Turkalj)