U sklopu Virolibera koji se u našoj knjižnici održava povodom Rokova, danas je u prezentacijom fotografija, proglašenjem i nagrađivanjem najboljih, završen foto natječaj naziva Tvoj virovitički svemir. Priliku da se odazovu i kroz jednu fotografiju „ispričaju” što je njihov „virovitički svemir” imali su fotografi amateri između 10 i 25 godina.

Iako nam je cijelo ovogodišnje Rokovo povezano sa svemirom, tema nije bila isključivo vezana za svemir kao takav, već smo molili mlade da na svoj način opišu što za njih znači svemir. Je li to svemirsko prostranstvo, neki neotkriveni svijet, galaksija i planeti ili neko njihovo okruženje koje ih veseli. Pristigli su zaista krasni radovi, vezani za prijateljstvo, zelenilo, noćne šetnje po gradu, što nas zaista veseli – istaknula je Silvija Perić, koja je s ravnateljem knjižnice Robertom Fritzom najbolje plasiranima, kao i ostalim sudionicima, uručila prigodne nagrade. Tako je treće mjesto s fotografijom „Zeleni svemir” osvojila Eva Duršot, drugo mjesto osvojio je Luka Sudar s fotografijom „Mliječna staza u mom dvorištu”, a prvo mjesto pripalo je Janu Duršotu i njegovoj fotografiji pod nazivom „Košarkaški svemir”.

Nakon proglašenja pobjednika foto natječaja, uslijedio je još jedan događaj u sklopu Virolibera, a to je susret sa zavičajnim autorom. U ovom slučaju, autoricama slikovnice Miko i Virka u šetnji našim gradom. Tekst slikovnice potpisuje Mirjana Kotromanović dok je za ilustracije zaslužna Ivana Molnar. Riječ je od drugom proširenom i izmijenjenom izdanju slikovnice, a nakon čitanja teksta i prikazivanja ilustracija, autorice su prisutnima ispričale kako su nastali tekst i ilustracije, kako su likovi dobili imena te im ujedno postavljale pitanja vezana uz temu slikovnice. Jedna od gošći susreta bila je i Petra Abramović koja je nacrtala likove Mike i Virke i također se gostima također obratila s nekoliko riječi.

Ubrzo je nakon predstavljanja slikovnice uslijedila likovna radionica Miko i Virka u svemiru na kojoj su prisutni crtali istoimene likove, ali ne u šetnji gradom nego u svemirskim prostranstvima.