Ljetna druženja započela su subotnjom kreativnom radionicom koja je održana 2.7. pod nazivom Ljeto u pričama. Druženje je počelo čitanjem priče s ljetnom tematikom, a potom su mališani od papira u boji izrađivali morski pejzaž. Valja spomenuti da se radionice subotom provode se u suradnji s Društvom Naša Djeca Virovitica.

Djeca u knjižnici

Programi ljetnih radionica u sklopu projekata i ovog su ljeta privukli velik broj djece različitih dobnih skupina. Ovogodišnji program Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, pod nazivom Djeca u knjižnici, bio je osmišljen kroz pregršt kreativnih, likovnih i istraživačkih radionica, pričaonica te predavanja za roditelje. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija RH. Programi su se održavali svakog dana tijekom mjeseca srpnja kroz četiri tematske cjeline. Na neposredan način i kroz igru djeci je svakog tjedna predstavljena određena tema.

Sve planirane aktivnosti održavale su se u svrhu edukacije djece, poticanja čitanja, navikavanja djece i cijele obitelji na dolazak u knjižnicu te razvijanja ljubavi prema knjigama koje su izvor mašte, znanja i novih informacija. Rad na projektima kod djece razvija niz vještina i znanja, djeca uče kako surađivati diskutirati i rješavati probleme.

Prvi tjedan ljetnih radionica u sklopu projekta bio je rezerviran za temu Djeca u prirodi. Tijekom radionica djeca su učila o biljkama virovitičkog kraja, važnosti vode, promjenama u klimi te pravilnom recikliranju i odvajanju otpada.

Kroz sakupljačke aktivnosti prikupljao se otpad koji se koristi za izradu uporabnih i dekorativnih predmeta. Polaznici radionica čitali su i proučavali knjige o prirodi i ekologiji. Prvi tjedan druženja završio je kvizovima i upitnicima pomoću kojih su se ponavljala i utvrđivala stečena znanja.

Tema radionica drugog tjedna nosila je naziv Djeca u svijetu.

Putem PowerPoint prezentacije i proučavanjem knjiga sa spomenutom temom, djeca su učila kako žive njihovi vršnjaci diljem svijeta, na koji se način odijevaju, što jedu i gdje žive. Kroz ponuđene sadržaje usvajali su pojam kulturne raznolikosti.

Uz spomenuto, na radionicama se izrađivao tradicijski nakit tipičan za određeno područje, razgovaralo se o kontinentima i njihovim karakteristikama te koje se sve poznate i prekrasne građevine nalaze diljem svijeta.

Za sami kraj drugog tjedna druženja preostalo je sve ponoviti kroz kviz i osmosmjerke.

Nakon prirode i svijeta, treći tjedan bio je rezerviran za zanimljivosti o svemiru. Planirane aktivnosti provodile su se pod nazivom Djeca u svemiru.

Tijekom druženja polaznici su usvajali znanja o beskonačnosti svemira, činjenicama o Mliječnoj stazi, planetima koji se nalaze u našem Sunčevom sustavu, putovanju u svemir i svemirskim letjelicama te strukturi atmosfere. Polaznici su svoju kreativnost mogli iskazati u izradi rakete i maketa Sunčevog sustava. Na kraju svemirskog tjedna djeca su uz kviz i križaljke ponavljala važne i zanimljive informacije.

Posljednja tema ciklusa radionica iz projekta Djeca u knjižnici, nosila je naziv Djeca u prometu.

Tjedni program organiziran je u suradnji s policijskom službenicom za poslove prometne policije Anitom Relić iz Policijske uprave virovitičko – podravske. Cilj radionica bio je, na zanimljiv i pristupačan način, podučiti djecu i roditelje o pravilima ponašanja u prometu. Stečena znanja odnose se na sudjelovanja u prometu pješaka, djece putnika u vozilima te djece biciklista. Takvim načinom dobivamo odgovorne sudionike u prometu s visokom razinom prometne kulture.

Ljetna druženja nastavljena su nizom radionica povodom Dana grada Virovitice.

Započela su radionicom u Gradskom parku uz pripovjedačicu Margaretu Peršić, koja je odličnim pripovijedanjem zabavila sve prisutne. Nakon prikaza zanimljive bajke, djeca su prošetala parkom te crtala kulturne ustanove grada Virovitice i Crkvu svetog Roka.

Sljedeća radionica bila je rezervirana za predstavljanje drugog izmijenjenog i nadopunjenog izdanja slikovnice Miko i Virka u šetnji našim gradom, autorice Mirjane Kotromanović i ilustratorice Ivane Molnar. Nakon upoznavanja s likovima Mike i Virke, djeca su ih crtala prema svom doživljaju te smještala u svemirsko okruženje.

Gradski park bio je mjesto održavanja pričaonice pod nazivom Povijest našeg grada. Nakon razgovora o povijesti, uz pomoć prof. Žarka Klaića i šetnje parkom, djecu je u knjižnici dočekalo slatko iznenađenje koje je priredila Jasmina Petrović, vlasnica obrta Choco&Pralinea. Djeca su stekla uvid u proces izrade čokolade u kojemu su i sama sudjelovala.

Istog dana počela je izrada makete središnjeg dijela grada Virovitice, odnosno kulturnih ustavova: muzeja, knjižnice, kazališta i crkve.

Sljedeća radionica bila je rezervirana za izrađivanje prirodnih elemenata, klupica i fenjera, dok je na posljednjoj kreativnoj radionici maketa zasjala u punom sjaju.

Ljeto prepuno sadržaja, veselja i smijeha završilo je 20.8. subotnjom pričaonicom Riblja škola koja je održana u suradnji s Društvom Naša djeca Virovitica.