Poznati meteorolog Zoran Vakula danas (petak) je u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaoanici Virovitica predstavio četiri dosad izdane slikovnice serijala „Vremenaste priče”.

Dok iza teksta slikovnica namijenjenima djeci vrtićke dobi i učenicima nižih razreda osnovne škole „Oblačaste”, „Vjetropiraste”, „Sunčanaste” i „Pahuljaste” stoji ovaj rođeni Pitomačanin, ilustracije potpisuje karikaturist Nik Titanik. Velikom broju okupljenih, kojeg su u najvećem dijelu činili oni za koje su slikovnice i namijenjene, gosta je predstavila voditeljica Igraonice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Ivana Molnar.

Čim mu je predana riječ, Zoran Vakula je sa svojom mladom, zainteresiranom i aktivnom publikom uspostavio opušten odnos. Kroz red smijeha i red edukacije, oni najmlađi na zanimljiv i njima prilagođen način približili su se meteorološkim terminima i informacijama, što i je cilj serijala slikovnica „Vremenaste priče”.

Osim o tipovima oblaka i tornadima, jedna od tema bila je i Sunce. Mnogo polemike i različitih mišljenja izazvalo je pitanje poznatog meteorologa o tome je li tijekom zime Sunce bliže ili dalje planetu Zemlji.

– Ovo što sad čujete smijete reći svima, da vam je Vakula rekao. Sunce je zimi Zemlji bliže nego ljeti – okupljenima je objasnio Vakula te uz pomoć mladog „asistenta” iz publike, na opće oduševljenje ostalih, objasnio zašto je to tako.

(www.icv.hr, eat)