Povodom Svjetskog dana smijeha, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (utorak) je predstavljena knjiga sisačkog autora Denisa Vidovića „Aforizmi i ostale nuspojave”.

Dobrodošlicu u knjižnicu okupljenima, među kojima je bila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, poželio je ravnatelj Robert Fritz, nakon čega je riječ preuzela voditeljica Odjela za odrasle Nela Krznarić koja je i predstavila goste večeri.

– U našoj knjižnici su gostovali brojni autori i umjetnici različitih profila, ali nismo sigurni da je ikada gostovao aforističar. Upravo zato nam je drago što je večeras s nama Denis Vidović, aforističar, humorist i pisac. Denis piše i pjesme, kolumne, recepte i putopise. Njegovi tekstovi objavljeni su na raznim internetskim portalima, u književnim časopisima i zbornicima. Također, istaknuti je član Poetske sisačke tribine „Zalogaj poezije”, kojoj je on i nadjenuo ime.

Siniša Matasović je pisac poezije, proze, književne kritike i bavi se uredničkim radom. Njegove pjesme prevedene su njemački, slovenski, mađarski, engleski i ukrajinski jezik. Zastupljen je i niz antologija i panorama suvremene hrvatske književnosti. Istaknuti je član sisačke udruge za promoviranje alternativne i urbane kulture gdje je potaknuo izdavačku djelatnost, biblioteku „Teatar piva” i međunarodni časopis za književnost, kulturu i umjetnost „Alternator”. Osim toga, i zamjenik je urednika „Balkanskog književnog glasnika”. Istaknuti je član Ogranka Matice hrvatske u Sisku – goste, autora te urednika knjige „Aforizmi i ostale nuspojave” je pobliže publici predstavila N. Krznarić.

– Surađujući s Denisom, sam sam se uvjerio u to da su kod nas aforističari dosta podcijenjeni. Ne samo aforističari u smislu aforizma, nego je humor u hrvatskoj književnosti općenito podcijenjen. Nema relevantnu književnu kritiku, ljude koji bi ga pratili na odgovarajući način. Svega je nekoliko književnih časopisa u kojima se objavljuje ovaj vid književnosti. S druge strane, Denis ima jako dobar prijem kod publike, gdje god da se pojavi. Ljudima se sviđa što on piše – istaknuo je S. Matasović.

DRUGA KNJIGA AFORIZAMA

Da je zaista tako, dokazala je i virovitička publika. Osim svojih aforizama, D. Vidović okupljenima je pročitao i kratku satiričnu priču „Jedna Svenova bivša ljubav”, za koju je prošle godine na književno-kulturnoj manifestaciji „Dani Slavka Kolara” u Čazmi u konkurenciji od 90 radova osvojio drugo mjesto. Smijehom tijekom cijelog čitanja, kao i pljeskom koji je uslijedio, Virovitičani su zaista u velikom stilu obilježili Svjetski dan smijeha.

Iako je, kako sam Vidović priznaje, obožavao čitati aforizme, nije nikada mislio da će ih početi i pisati. Danas su, uz jedan roman, iza njega dvije izdane knjige aforizama, „Podilaženje lijenosti” te „Aforizmi i ostale nuspojave”.

– Maštao sam o ovom životu i ovo je ispunjenje mojih snova. Volim ljude, volim promocije. Aristotel je rekao da smo ono što svakodnevno radimo. Ja svakodnevno pišem. Uz sve ostalo što radim, ja sam pisac. Radio sam velik broj poslova koje zovem plaćeni hobiji, to je nešto što mi donosi novac. Pisanje je ono što ja jesam, bez obzira na novac. Ljudi me često pitaju donosi li pisanje novac. Kada odlazim na gostovanja, put i smještaj su besplatni. Upoznam nove ljude, vidim nova mjesta. Ništa ne zaradim, ali meni je prekrasno – zaključio je D. Vidović.

(www.icv.hr, eat)