Zavičajni umjetnik, pjesnik, književnik, slikar i glazbenik, Mateo Balaban, jučer (petak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavio svoju treću zbirku poezije “Cesta nema empatije”. Robert Fritz, ravnatelj virovitičke knjižnice, pozdravio je sve okupljene te se kroz par riječi osvrnuo na dosadašnju suradnju s Balabanom.

– Prije otprilike godinu dana Mateo je bio kod nas i predstavio je svoje prve dvije zbirke poezije “Kiša bordo” i “Autor kaosa”. Uz to je imao i jednu krasnu i dugotrajnu izložbu slika. Mateo je u zadnjih desetak dana u knjižnici proveo jedan zanimljiv koncept, mogli bi ga nazvati “happeningom”, gdje je pozivao naše korisnike da slikaju na jednom platnu. Pod imenom “Budi dio umjetnosti”, na platnu možete vidjeti što su naši korisnici naslikali. Njegova zbirka “Cesta nema empatije” govori o tome da svi naši putevi nemaju empatije i da mi tragamo za tom sposobnošću uživljavanja u ljudske emocije – istaknuo je Fritz.

Intrigantnu pretpostavku književne večeri, koja se sastojala od čitanja poezije i slušanja glazbe, objasnio je Mateo Balaban.

– Cijeli koncept ove večeri je bio usmjeren prema glazbi, da se napravi jedna čvrsta kohezija pisane riječi i glazbe. Isto tako, cilj je bio privući ljude da i oni počnu pisati. U ovoj knjizi cilj je bio stvoriti gramofonsku ploču od književnosti, napraviti glazbeni album uglazbljen riječima, uvesti glazbene žanrove u književnost. Glazbeni žanr je emocija koju osjećaš dok čitaš tijelo umjetnosti. Također, zbirka “Cesta nema empatije” opremljena je na način da numeracija stranica oponaša gramofonsku ploču. Imamo A stranu, nakon koje slijede pjesme, te B stranu, pa idu pjesme – objasnio je autor.

Osim pjesama iz nove knjige, okupljeni su imali priliku i vidjeti likovna djela ovog mladog autora, te saznati zanimljive anegdote o njihovim imenima i razlozima nastajanja.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)