Jučer (četvrtak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen novi dvobroj županijskog kulturnog časopisa „Zavičaj” ogranaka Matice hrvatske u Virovitici, Orahovici i Slatini.

Okupljene, među kojima je bila i predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić, pozdravio je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz. Uz to što je članovima virovitičke Matice čestitao i zahvalio na radu na časopisu Zavičaj, istaknuo je kako je velika stvar dokumentirati i čuvati kulturnu baštinu cijele županije.

Gostima se obratila i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić, koja je naglasila kako je od izlaska prvog broja „Zavičaja” prošla 31 godina.

– Županijski časopis za kulturu „Zavičaj” broj 34/35 nastaje u suradnji Ogranaka Matice hrvatske Virovitice, Slatine i Orahovice. Dvobroj je bio potreban jer je prošlo pet godina od 33. broja „Zavičaja” u kojima se ostvarilo mnoštvo plodonosnih i kvalitetnih sadržaja. Također, dio priloga su autori dostavljali 2018. i 2019., a drugi dio 2021. i 2022. godine te se uredništvo odlučilo za dvobroj. Konačno, dužem čekanju na novi broj pridonijele su i financijska oskudica te pandemijske godine koje su privremeno usporile rad Ogranka. Srećom, praksa dvobroja postoji od prije i ovo nije prvi put da je „Zavičaj” tiskan kao dvobroj – objasnila je D. Sabolić.

Sadržaj novog broja „Zavičaja”, a čiju naslovnicu krasi likovni rad Virovitičanke Eve Duršot, posjetiteljima su predstavile članice Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Marija Karácsonyi i Natalija Bajer.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)