U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, u sklopu 16. Tjedan psihologije kojeg organizira Udruga psihologa Virovitičko-podravske županije, jučer (utorak) je održano predavanje “Kako uklopiti promjenu u život”. Predavanje je održala dopredsjednica Udruga psihologa Virovitičko-podravske županije Jasna Per-Kožnjak, a predavanje je održano u suradnji s Udrugom dijabetičara Virovitica.

U ime domaćina, Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, sve nazočne na početku je pozdravila voditeljica stručno-znanstvenog odjela Mirjana Kotromanović, a nakon nje svima se obratila predsjednica Udruge dijabetičara Virovitice Zdenka Mikulčić-Drakulić.

– Već niz godina surađujemo s Jasnom Per-Kožnjak koja uvijek za nas održava zanimljiva i nadasve korisna predavanja. Uvjerena sam da će se naša suradnja nastaviti i ubuduće-naglasila je Zdenka Mikulčić-Drakulić.

U svom predavanju, koje je bilo prvenstveno namijenjeno osobama kojima bolest donosi promjene u život, Jasna Per-Kožnjak naglasak je stavila na povezivanje mentalnog zdravlja s tjelesnom aktivnošću.

– Pred sebe često stavljamo određene ciljeve u životu, posebice kada dođe do određenih promjena kao što je bolest. Međutim, takvi se ciljevi ostvare samo u 10% slučajeva. Trebamo nastojati da budemo u tih 10%. Pri tome su nam važni želja, namjera i ustrajnost. Fizička aktivnost dobar je temelj općenito za zdravlje, pa tako i za mentalno zdravlje. Trebamo općenito poticati fizičku aktivnost, jer se premalo bavimo rekreacijom- između ostalog naglasila je u svom predavanju Jasna Per-Kožnjak.

(www.icv.hr, mš)