Natječaj za izbor najbolje kratke priče do 500 riječi na temu Virovitica u budućnosti, kreirane pomoću AI alata ChatGPT – Open AI održan je tijekom ovogodišnje Noći knjige. Njen moto je bio umjetna inteligencija, a ideja propitivanje suživota s tradicionalnim informacijskim izvorima.
Na našu adresu je došlo desetak kratkopričaških uradaka od kojih smo izdvojili radove Mislava Škvarića i Tina Hršaka kao najbolje, te im dodijelili ravnopravnu 1. nagradu.  U nastavku možete pročitati njihove/AI priče.

Mislav Škvarić
Virovitica 2050: Grad inovacija i održivosti

Virovitica, 2050. godina. Grad je procvjetao u svakom mogućem smislu riječi. Njegove ulice su prostrane i čiste, obložene pametnim materijalima koji upijaju sunčevu energiju i generiraju električnu energiju za gradsku infrastrukturu. Stanovnici se kreću gradom koristeći besplatne javne bicikle i autonomna vozila na električni pogon. U zraku lebdi zvuk dronova koji dostavljaju pošiljke i nadziru promet, doprinoseći efikasnosti gradskih usluga.

Grad Virovitica je postao poznat po svom inovativnom pristupu održivom razvoju. Gradski trg je prekriven zelenilom i uređen kao oaza s vrtovima vertikalne bašte, gdje se uzgajaju svježe voće i povrće koje se koristi u gradskim restoranima. Grad se ponosi svojim održivim urbanim vrtovima, koji su postali model za druge gradove diljem svijeta.

U središtu grada nalazi se Impuls Innovation Hub, najveći centar za istraživanje i razvoj u ovom dijelu Europe. Impuls privlači najbolje inovatore, znanstvenike i poduzetnike iz svih krajeva svijeta, privučene bogatim mogućnostima za suradnju i razvoj novih tehnologija. Grad je stekao globalni ugled kao centar za tehnološke inovacije u područjima poput obnovljive energije, e-mobilnosti, poljoprivrede i pametnih gradova.

Gradski život u Virovitici je živopisan i raznolik. Ljubitelji kulture mogu uživati u brojnim muzejima, galerijama i kazalištima, gdje se promovira lokalna kulturna baština, ali i suvremena umjetnost i inovacije. Aktivnosti na otvorenom su omiljene među stanovnicima, s velikim parkovima i šumama koje pružaju mogućnosti za rekreaciju, šetnje i sport.

Grad je također poznat po svojoj gastronomskoj sceni. Lokalni restorani i kafići služe svježe i održive namirnice, koje se uzgajaju u urbanoj poljoprivredi grada. Također je razvijena suradnja s obližnjim seoskim zajednicama koje opskrbljuju grad s organskim proizvodima. Manifestacije poput “Virovitica Gourmet” privlače gurmane iz cijele regije.

Jedan od najponosnijih trenutaka za Viroviticu je osvajanje “Zelene nagrade za održiv grad” za najodrživiji grad u Europi. Grad je postao lider u primjeni obnovljivih izvora energije, s vlastitim solarnim farmama i vjetroelektranama koje opskrbljuju električnom energijom gradsku infrastrukturu, ali i domove građana.

Uz održivost, Virovitica je postala i centar za inovacije u poljoprivredi. Grad je uspješno integrirao urbano poljoprivredno zemljište, pametnu poljoprivredu i agrotehnologije kako bi postigao visoke prinose i očuvao okoliš. Znanstvenici i poljoprivrednici iz cijelog svijeta dolaze u Viroviticu kako bi proučavali njihove uspješne modele održive poljoprivrede.

Grad Virovitica je postao primjer pametnog grada, s naprednim sustavima za upravljanje prometom, energetikom i vodama. Grad je iskoristio prednosti umreženih tehnologija kako bi poboljšao kvalitetu života svojih građana, smanjio potrošnju energije i smanjio emisije štetnih plinova.

Virovitica je postala i centar za obrazovanje, s visokim standardima u edukaciji i istraživanju. Impuls Innovation Hub privlači mlade inovatore iz cijelog svijeta, a lokalne škole i sveučilišta pružaju visokokvalitetno obrazovanje usklađeno s potrebama budućeg tržišta rada.

Grad Virovitica je zaista postao svijetli primjer održivog razvoja, inovacija i visokog standarda života. Njegovi stanovnici su ponosni na svoj grad i aktivno sudjeluju u njegovim inicijativama za očuvanje okoliša i promicanje inovacija. Virovitica je postala inspiracija i uzor mnogim gradovima diljem svijeta koji teže održivom razvoju i stvaranju bolje budućnosti za svoje stanovnike.

 

Tin Hršak

Tarot

„Cvjetovi na prozorima ovih prelijepih zgrada i kuća počet će venuti. Pianino će izgubiti zvuk, a sunce će se sakriti iza tamnih oblaka“,  rekla je Ester.

Što nas čeka sutra, a što idućega jutra?

Hodajući prema haustoru Palače Pejačević mladi Toma kao da upija svaku zraku sunca koja obasjava vodu iz prekrasne fontane, pokušava zapamtiti svaku odsviranu notu koja ga tjera na brže hodanje prema istoj. Užurbano je došao do pianina na kojemu je starica, naizgled zapuštena izgleda, maštu prelijevala u glazbu. Stajao je ondje opčinjen melodijom. Starica je odjednom prestala svirati i okrenula se prema njemu.

„Toma, toliko toga mogu vidjeti u tvojim očima!“  rekla je zapamtljivim osmijehom.  „Tvoje dobre ruke spasit će ovaj grad od propasti.“

Toma  je bio zatečen. Nikad prije nije upoznao tu ženu i bio je sumnjičav prema njezinim riječima, ali nešto u njezinu ponašanju i načinu na koji je govorila dalo mu je osjećaj sigurnosti.

„Reci mi još“, rekao je, zainteresiran.

„Virovitica će proći kroz niz prepreka, kao i ti“, zatvorivši oči nastavila je svirati pianino. Dok je svirala, Toma je začuđeno gledao kako joj s lakoćom prsti plešu po tipkama. Iznenada kao što je počela svirati, Ester je prestala i bacila svoje tarot karte na vrh pianina. Okretala je jednu po jednu. Njezino uspravno tijelo, čvrst karakter i tolika snaga koju je pokazivala, na Tomi je izazvalo hladan znoj koji je oblio njegovo lice. Prva karta bila je potpuno crna, dok je na drugoj karti bilo nevino dijete.

„Što to predstavlja?“ drhtavim glasom upitao je staricu Ester koja je ignorirala pitanje te odlučila okrenuti treću kartu – sunce.

„Bez brige, mrak je ovdje samo da bi sunce ponovno moglo zasjati“, osmjehnula se i obratila pažnju na ptice u zraku koje lete sklopljenim krilima. „Ovaj grad past će u mrak tehnologije i lica zarobljenih u istoj, ali kao što one ptice mogu letjeti sklopljenih krila, tako će se i Virovitica osloboditi vlastite sudbine, sve je moguće.“

Toma je bio i zadivljen i ponižen Esterinim riječima. Zahvalio joj je i otišao svojim putem, no njezine su mu riječi ostale u sjećanju još dugo vremena. Virovitica je pretrpjela potrese, oluje i još mnogo toga, ali ništa ju nije uništavalo kao Čovjek. Godine su prolazile, a Toma je doista postao borac za budućnost. Neumorno se borio za prava ljudi, a njegova vizija i strast inspirirali su mnoge druge da učine isto. Volontirao je, pisao i poticao čitanje, pomagao u izgradnji mnogih znamenitosti Virovitice, a kada se suočavao s izazovima i preprekama na koje ga je Ester upozoravala, sjetio se njezinih riječi i iz njih crpio snagu. Svaka prepreka podsjetila ga je na trenutak kada je otišao od starice, začuo zvona obližnje crkve i znao da će sve biti u redu.

Šutnula me vlastita noga,

i sada ne znam koga

da pitam za pomoć osim Boga.