U petak, 28.4. je održano predstavljanje knjige slatinskog kardiologa Petra Nedića “Kardiologija uz kavu”. Nedićevo djelo šarolik je mozaik proznih i poetskih kratkih uradaka koji su tematsko povezani u nekoliko bitnih poglavlja ljudskog života, a obrađuje život i čovjeka kroz slučajnost, sreću, srce, jurnjavu i stres.

Kako je i sam autor istaknuo, u njegovom djelu svatko će moći pronaći nešto za sebe.

– Ova knjiga je jedan lijepi buket od stotinu ruža u kojoj će svatko od čitatelja pronaći jednu svoju. Ista sadrži šest ulomaka, a prati čovjeka kroz određena ne biološka razdoblja u životu. Imao sam potrebu istaknuti pojedina događanja iz vlastitog života kako bi samo djelo dobilo na vjerodostojnosti, a upravo iz tog razloga ono je namijenjeno svim ljudima avanturističkog duga i tijela, kao i svima onima koji vole život i svoje srce- istaknuo je Nedić.

U nastavku je priču o svom ocu nastavila Petrova kćerka Ana Zasimenko, urednica i začetnica ove knjige te također kardiologinja, posebno se dotaknuvši povijesti obitelji Nedić koja, kako je rekla, odavno ima pjesničku crtu.

– Moj pradjed, a očev djed Peja, bio je sklon pisanju i uvijek je nešto bilježio, zapisivao, tako da sam sigurna da je moj otac taj talent povukao upravo od njega. Što se tiče ove knjige, ona je nastala iz jednog mog božićnog poklona oca. Kako je na mene padao izbor poklona ocu za Božić, došla sam na ideju kako bi od njegovih priča mogla sastaviti jednu skriptu. Kada sam mu istu i poklonila bio je presretan i već se tada vidjelo da će se od te skripte nešto napraviti. Tako je i bilo te je nastala “Kardiologija uz kavu”- priča Ana.

Autor je svoju knjigu publici predstavio čitajući pojedine ulomke kao i govoreći o tome kako je ista nastala, za ugodnu atmosferu pobrinuo se mladi slatinski glazbenik, saksofonist Jakov Vašiček, dok je moderatorica večeri bila knjižničarka Nela Krznarić.

(www.icv.hr, mra)