U organizaciji Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije jučer (ponedjeljak) su se u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održala čak tri događanja pod nazivom “Uskrsna fantazija za uši, oči, nepce i dušu”. 

Jedna od njih bilo je treće izdanje poetsko-glazbenih večeri “Stih + stih = zbirka” na kojoj se duhovnom poezijom predstavilo dvanaestero pjesnika-umirovljenika, tridesetak članova iz desetak umirovljeničkih udruga pripremilo je kreativnu izložbu uskrsnih motiva, dok je sedamnaest domaćica izložilo tridesetak različitih uskrsnih kolača rađenih po starim receptima koje su brojni posjetitelji mogli degustirati. Nešto više o ovoj manifestaciji rekao nam je Antun Han, predsjednik Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije.

– Bilo je ovo treće izdanje poetsko-glazbenih večeri, nakon novogodišnjih i one koje smo organizirali povodom Valentinova, a cilj nam je okupiti poete treće životne dobi. Nastojimo tako skupiti pjesme te ih objaviti u zbirci, a slobodno mogu reći kako ima puno onih koji pišu već dugi niz godina, samo do sada nisu došli do izražaja. Osim toga izložili smo uskrsne motive koji će se u prostoru knjižnice nalaziti do 17. travnja, te smo organizirali i izložbu kolača koje su nekada radile naše majke i bake- rekao je Han.

Svojim stihovima predstavili su se tako pjesnici-umirovljenici: Jadranka Biondić, Đurđica Bistrović, Barica Dokić, Katarina Černeli, Anton Toni Juran, Ljubica Njegić, Borislav Radanović, Bernarda Smiljanić, Jasmina Stanimirović, Antonija Šerer, Željka Špoljarić i Zvonko Ternjej, pjesnički susret vodio je Trpimir Markotić, dok su se za ugodnu glazbenu večer dodatno pobrinuli Vesna i Zdravko Blažević.

– Pjesme kojima sam pratio izvođače, kao i one otpjevane, pjesme su iz naših mladenačkih dana. Moja Vesna pisala je još u gimnaziji, slučajno sam nabasao na tekstove kada smo se zaručili i uglazbio sam ih bez njezinog znanja. Naravno da je tada bila ugodno iznenađena, a do danas je uglazbljeno njezinih 50-tak pjesama i to je naše zajedničko djelo na koje smo ponosni- rekao je Zdravko Blažević.

Jedna od pjesnikinja koja je svoja djela podijelila s prisutnima bila je Ljubica Njegić.

– Pisati sam počela u mirovini, a sve je počelo tako da sam tražila zanimaciju za sebe. Kakva je kvaliteta mojih pjesama neka prosude drugi. Naravno da su svakom autoru njegove pjesme najbolje, ja sam dosta kritična po tom pitanju i smatram da uvijek može bolje, no najbitnije od svega je da me to ispunjava- rekla je Ljubica.

U pjesništvu se okušao i umirovljeni nastavnik Zvonko Ternjej.

– Znaju pitati zna li nam biti dosadno u mirovini, no meni nikada nije. Uvijek si nađemo nešto za raditi. Smatram isto tako da se umirovljenici druže bolje nego mladi, jer nama ne treba puno. Malo sastanaka, zabave, pričanja… To je ono što nam je u ovo vrijeme najbitnije- kaže Ternej.

Kako je već spomenuto, uz pjesničku večer u Knjižnici su posjetitelji mogli vidjeti i izložbu uskrsnih predmeta. Za istu su zaslužni Đurđica Barčanac, Kaja Dolenčić, Roza Konrad te Jasna i Zlatko Lovreković iz Udruge umirovljenika Golo Brdo, Đurđa Baivić, Kata Dorić, Marija Mejašić i Bernarda Smiljanić iz Udruge umirovljenika Matija Gubec Virovitica, Jadranka Biondić, Julijana Miš Nađ, Marija Prelas i Draga Relić iz Udruge umirovljenika Milanovac, Marica Erhatić, Ilona Kovač i Nada Lugarov iz Udruge umirovljenika Hrvatske općine Pitomača, Marija Belani, Sovjetka Dan, Tuga Reder i Kata Šantavec iz Udruge matice hrvatskih umirovljenika općine Suhopolje, Katica Kiš, Cila Margetić i Ana Pavoković iz Udruge umirovljenika grada Virovitice, Maja Dukarić iz Udruge umirovljenika MO Podgorje, te Ljubica Njegić, Ivan Selci i Jasmina Stanimirović.

Što se pak izložbe kolača tiče, nju su pripremili Đurđica Barčanac i Kaja Dolenčić iz Udruge umirovljenika Golo Brdo, Đurđa Baivić, Đurđica Ivoš, Bernarda Smiljanić i Kata Dorić iz Udruge umirovljenika Matija Gubec Virovitica, Marija Prelas iz Udruge umirovljenika Milanovac, Marica Erhatić i Ilona Kovač iz Udruge umirovljenika Hrvatske općine Pitomača, Tuga Reder iz Udruge matice hrvatskih umirovljenika općine Suhopolje, Ljerka Lovreković, Ana Pavoković i Ankica Pavoković iz Udruge umirovljenika grada Virovitice, te Maja Dukarić iz Udruge umirovljenika MO Podgorje.

Svoju podršku Matici su ovom prilikom iskazali zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement te zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, koji su ujedno otvorili izložbu uskrsnih kolača, odnosno uskrsnih predmeta, a veliku zahvalu organizatori su uputili i Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica na čelu s ravnateljem Robertom Fritzom.

(www.icv.hr, mra, foto: K. Toplak)