U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, jučer (utorak) je održano predstavljanje knjige „Moja revolucija u 365 dana” autorice Anđe Marić.

Na samom početku, nekoliko riječi o životu autorice i samoj knjizi rekao je ravnatelj Gradske knižnice i čitaonice Virovitica, Robert Fritz, a potom je, zajedno sa svojim nakladnikom Nevenom Kepeskim, koji je ujedno bio i moderator razgovora, Anđa Marić pred punim auditorijem predstavila dirljivo i moćno štivo koje opisuje njezinu borbu s multiplom sklerozom, opakom kroničnom bolesti koja zahvaća središnji živčani sustav, a točan uzrok njezina nastanka nije poznat.

Knjiga je dijelom transkript, a dijelom razrada 365 tema iz videa s njezina YouTube kanala, no istodobno je više od toga. Proživljeno iskustvo daje joj za pravo poručiti nam kako i najteže bitke nikad nisu unaprijed izgubljene, a svojim primjerom pokazuje kako je život svakog pojedinca vrijedan življenja.

– Knjiga je zamišljena kao transkript Anđinih YouTube videozapisa koje je radila 365 dana. Vidio sam moćan materijal u tome i pomislio kako bi bilo sjajno da se to ovjekovječi u knjigu. Riječ je o velikom borcu, ženi koja zrači pozitivom, velikim optimizmom i nevjerojatnom energijom. Knjiga je to koja ima moć motivirati vas u najtežim životnim situacijama i u potpunosti vas promijeniti kao osobu – pri predstavljanju knjige rekao je Kepeski.

Ona je glazbenica, spisateljica i motivatorica, nekadašnja manekenka i televizijska voditeljica. U javnosti i u medijima prvi je puta prepoznata 1998. godine, kao druga pratilja Miss Hrvatske. Nije mogla ni slutiti da će joj se cijeli život promijeniti u jednom danu. Odjednom je počela osjećati neopisiv umor u mišićima, ali i razne druge simptome, da bi joj na kraju bila dijagnosticirana multipla skleroza, zbog koje je u jednom trenutku ostala u potpunosti paralizirana. Dogodile su joj se mnogobrojne promjene u načinu života, ali i gubitci koje nitko nije očekivao. Mislila je da se bliži kraj, ali usprkos svemu uspjela je zadržati borbenost i optimizam.

Publici, u kojoj su bile i predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett – Škvarić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić i tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec, rekla je kako je vjerovala u sebe kad nitko drugi nije, a dotakla se i predrasuda, te priznala da je borba bila teška, ali i da su joj mnogi govorili kako nema smisla jer je bolest neizlječiva.

-Mi ljudi obično se vezujemo za svoje identitete, a ja sam ih sve izgubila doslovno preko noći. Nisam više bila pjevačica jer nisam mogla pjevati, nisam bila 24 sata majka svom djetetu jer nisam smjela biti s njim, nisam bila manekenka jer nisam mogla hodati, nisam bila voditeljica jer nisam mogla govoriti i onda sam skužila da sve to ja više nisam, ali da i dalje postojim i da neću odustati – kazala je Marić i rasplakala brojne u publici, a ovako opisuje svoju knjigu:

-Nakon dugo godina odlučila sam napokon izaći iz svog autoimunog ormara u kojem sam se skrivala od života, jer me je bilo sram što sam slaba i trebam pomoć… Odlučila sam se u svom životu pojaviti svakoga dana bez obzira na to kako se osjećala. Odlučila sam živjeti i pričati svoju novu priču o pobjedi i uspjehu koji sam sanjala. I kad nitko nije vjerovao u mene, ja sam vjerovala i u sebe i u svoj put. To moje putovanje i predanost rezultirali su ozbiljnom promjenom, revolucijom i osobnom evolucijom – postala sam žena kakva sam oduvijek htjela biti: dosljedna, predana, neslomljiva i ranjiva. Kao breskva – mekana iznutra, a čvrsta izvana. Počela sam vjerovati u to da je spasitelj kojeg tražim – žena u mom ogledalu. Hodala sam vatrenim poljima Mordora i preživjela. Sada stojim na drugoj strani i mogu podijeliti svoje iskustvo. Nije bilo lako, neću lagati, ali moguće je – rekla je.

Riječ je o knjizi koja govori o hrabrosti, odlučnosti, samosvijesti, nepokolebljivosti i vjeri u život. Glazbenica je više puta puta do sada pokazala koliko njen život može i jest lijep, usprkos brojnim tegobama. Knjigu od 244 stranica je objavila je nakladnička kuća Media Bar, a uredila ju je Marina Dimić. Nakon razgovora, publika je pohrlila kupiti novu knjigu Anđe Marić koja je, uz autograme, dijelila i poljupce.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)