Kako izgledaju Van Goghovi poznati suncokreti, Da Vincijeva Mona Lisa, drvo Nikole Tricka i prirodni okvir Edite Schubert, odnosno autoportret Fride Kahlo i to u reprodukcijama koje potpisuju mali slikari-prvašići, posjetitelji mogu od večeras (četvrtak) razgledati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.

Izložba reprodukcije slika poznatih svjetskih slikara; Vincenta van Gogha, Leonarda da Vincija, Pabla Picassa, Fride Kahlo, ali i domaćih, virovitičkih umjetnika Stjepana, Teodora i Nikole Tricka te Edite Schubert nastala je u okviru „eTwinning” projekta učenika prvih razreda Katoličke osnovne škole u Virovitici pod nazivom U svijetu likovnih umjetnika 5/ Art in my heart 5, a koji je ovim putem predstavljen javnosti. 

Prvašići, njih četrdesetak, predvođeni učiteljicama Marinom Bulat i Nikolinom Dundović te ravnateljem Ivanom Mikolićem publici su predstavili svoj prikaz poznatih djela. 

U uvodnoj riječi ravnatelj Knjižnice Robert Fritz izrazio je zadovoljstvo izložbom koja prikazuje važnost svjetske, ali i domaće umjetnosti i to upravo kroz ruke najmlađih.  

-Knjižnica je mjesto edukacije i uvijek je otvorena za suradnju sa školama. Drago nam je što se večeras ovdje predstavlja jedna škola na poseban način i što će nakon izložbe zainteresirani moći istražiti vlastiti talent kroz radionicu – istaknuo je ravnatelj. 

Ravnatelj KOŠ-a Ivan Mikolić zahvalio je učiteljicama na inicijativi za sudjelovanjem u ovom važnom projektu i roditeljima na potpori, kao i cijeloj Knjižnici na potpori. Naglasio je  važnost crteža i slike u dječjoj dobi. – Ono što djeca prvo poklanjaju svojim roditeljima, a kasnije odgojiteljicama u vrtiću i učiteljicama u školi jest upravo crtež. To je jedino što imaju, to je njihova najveća vrijednost. Oni kroz crtež poklanjaju sebe i poruku koja im je važna. Kroz tu prizmu treba gledati i slike koje danas predstavljaju publici – rekao je I. Mikolić.

Važnost izložbe leži u činjenici da su se ovim radovima – reprodukcijama, ali i istraživanjem književne građe (biografije umjetnika i njihovog stvaralaštva), izradom makete Šetališta Edite Schubert virovitički osnovci (dva prva razreda) priključili velikoj europskoj obitelji od više od 20 zemalja koje inače sudjeluju u eTwinning projektu. 

-Učenici svojim radom tako promiču i naše domaće autore o kojima nema puno digitalnog sadržaja na internetu, ali predstavljaju važnu kulturnu baštinu. Upravo po ovim radovima druge škole diljem Europe imat će prilike čuti za njih i upoznati ih – između ostalog, rekla je učiteljica Marina Bulat.

Potom su se publici predstavili „sami autori”, odnosno učenici koji su ovim putem utjelovili umjetnike (Toma, Hana, Elena, Marko i Petar) i putem monologa publici donijeli niz zanimljivih, pa i nepoznatih činjenica iz njihove biografije. 

Prije negoli je izložbu otvorila učiteljica Nikolina Dundović, glazbenim brojem su publiku počastili učenici Vjera i Jonatan, izvedbom na gitari i braču, a nakon otvorenja posjetitelji su mogli i sami postati nakratko slikari i okušati se u svijetu kistova, boja i paleta.

Izložba traje do 15. svibnja.  (www.icv.hr)