Fra Paškal Cvekan, kao dječak iz Ferdinandovca, bio je očaran svojim prvim dolaskom u Viroviticu, neznajući da će svoje 33 posljednje godine biti žitelj tog grada te postati neizostavan dio gradskog kulturnog i duhovnog života.

Njemu u čast, u povodu njegove 110. godišnjice rođenja, u četvrtak, 25. svibnja, u organizaciji Matice hrvatske Virovitica i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica postavljena je izložba “Sjećanje na fra Paškala Cvekana” s njegovim knjigama i dokumentacijom iz njegovog života.

Njegov život predstavili su zamjenica ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Nela Krznarić, predsjednica Matice hrvatske Virovitica Dubravka Sabolić, župnik Župe svetog Roka i gvardijan virovitičkog franjevačkog samostana fra Bernard Barbarić te moderator Trpimir Markotić.

– Uz pomoć nećakinje patera Paškala Cvekana, Katice Gračan te brojnih drugih donatora ovdje su izložene fotografije i brojne knjige koje je napisao fra Paškal. To je samo jedan mali presjek njegovog života – u pozdravnoj riječi naglasila je Nela Krznarić.

Moderator otvorenja izložbe bio je Trpimir Markotić.

– Točan i pedantan, kakav je bio u svom životu, fra Paškal je zabilježio da je tijekom svog života održao 10.637 propovijedi u 191 crkvi. Virovitičanima će ostati u sjećanju kao pater s balkona zbog svojih propovijedi s propovjedaonice. Posebno ga se sjećaju u Rezovcu i Rezovačkim Krčevinama gdje je svojim mopedom redovito dolazio obavljati svoju pastoralnu službu. Danas i jedna od ulica u gradu nosi njegovo ime – naglasio je Trpimir Markotić.

O djelu fra Paškala govorila je i Dubravka Sabolić.

– Uz teologiju fra Paškal Cvekan je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirao povijest, zemljopis i etnologiju, što je vidljivo na njegovom radu. Iza njega je ostao obiman stvaralački opus. Napisao je 21 knjigu duhovnog sadržaja te 37 monografija franjevačkih samostana te gradova i naselja. Sudjelovalo je i u restauraciji virovitičke barokne crkve – rekla je Sabolić.

O duhovnom radu fra Paškala Cvekana nešto je rekao i fra Bernard Barbarić.

– Niz godina fra Paškal je bio među najtraženijim propovjednicima. Iza njega je ostalo stotinjak knjiga njegovih propovjedi koje je on marljivo sačuvao. Njegov rad ostao je duboko zabilježen u životu virovitičkog franjevačkog samostana i Virovitice – zaključio je fra Bernard Barbarić.

Izložbu je otvorio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

– Grad čini njegov duh, a duh našega grada već stoljećima stvaraju franjevci. Često znamo citirati rečenice stranih velikana, a mišljenja sam da bismo veći naglasak trebali staviti na domaće autore, jer se i mi imamo čime podičiti. Jedan od takvih je zasigurno i fra Paškal Cvekan – prigodom otvorenja izložbe rekao je Ivica Kirin.

U glazbenom programu nastupili su mješoviti pjevački zbor svete Cecilije iz Župe svetog Roka te violinistica Tihana Marija Majetić, uz korepetitora Mihaela Mojzeša.

Izložba će biti otvorena do 7. lipnja.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)