Vlasta Golub, virovitička glumica, kroatistica i književnica, u četvrtak, 4. svibnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavila je svoj prvi roman za odrasle „Ritam odlazaka”.

Podsjetimo, Vlasta je u svojim četrdesetim godinama počela pisati i iza nje su tri uspješna romana za djecu i mlade. Riječ je o romanima „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo”, „Eva, mala žena i „Pauline mačke”. Sa svojim prvim romanom „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo” osvojila je nagradu „Zvonko”. Ujedno je i autorica dviju radiodrama izvedenih na hrvatskome radiju – „Ništa se nije moglo učiniti” i „Čovjek u kožnom mantilu”.

Večer predstavljanja Vlastinog novog romana započela je čitanjem ulomaka iz romana, koje je na početku i tijekom večeri, između razgovora, čitao virovitički glumac Igor Golub.

Nakon pozdravnog govora i čestitki ravnatelja Roberta Fritza, brojnoj publici koja je sinoć došla na predstavljanje obratila se moderatorica susreta Mirjana Kotromanović. Kao uvod u večer podsjetila je publiku na Vlastino književno stvaralaštvo i postignuća, a potom predala riječ Josipu Panduriću, glavnom uredniku romana te direktoru i glavnom uredniku izdavačke kuće Disput u čijem je izdanju izašao i roman „Ritam odlazaka”.

Pandurić je govorio na koji je način čitao i uređivao Vlastin roman, objasnio stil i strukturu te svu složenost i slojevitost romana u njegovoj jednostavnosti zbog kojega ga itekako vrijedi i treba pročitati.

Autorica pogovora romana, dramaturginja, komparatistica književnosti te autorica nagrađivanih drama, Virovitičanka Dora Golub publici je potom svojim studioznim pristupom približila roman iz perspektive teorije i znanosti o književnosti.

Ubrzo nakon nje publici se obratila i zvijezda večeri – Vlasta Golub. Najprije je zahvalila brojnoj publici na dolasku, a posebno Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, ravnatelju Robertu Fritzu te svim ljubaznim i stručnim djelatnicima zbog kojih se, kako kaže, uvijek prilikom dolazaka u knjižnicu osjeća kao doma. U ugodnom razgovoru s moderatoricom Mirjanom Kotormanović otkrila je kako je nastao roman, otkud ideja za strukturu…

Govorila je o važnosti „ritma” u romanu, motivu krivnje te o sudbinama žena koje su okosnica romana. Na završno pitanje o čemu je u kratkim, najkraćim crtama njezin roman, Vlasta je odgovorila da je to roman o ritmu i odlascima, odnosno o životu i o smrtima.

– Željela sam napisati poetičan i brutalan roman, baš onakav kakav je i sam život – istaknula je za kraj Vlasta na predstavljanju svog novog romana u čijem će čitanju brojni zaljubljenici u pisanu riječ zasigurno uživati.

(www.icv.hr, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, foto: M. Šolc)