Za 35. susret Čitateljskog kluba Nije bilo slučajno odabrali smo knjigu njemačkog autora Bernharda Schlinka: Žena kojoj sam čitao. Djelo je kontroverzna priča o ljubavi, pravdi, sramu, generacijskoj krivnji, moralnim dvojbama i oprostu.

Suzdržanim glasom pripovjedača Michael Berg prisjeća se tajne ljubavne veze koju je kao petnaestogodišnjak imao s tridesetpetogodišnjom ženom. Hanna je tajanstvena, emocionalno zatvorena osoba, fascinirana knjigama. Michael smeten svojom dječačkom zaljubljenošću, provodi sate i sate čitajući Hanni poznata djela svjetske književnosti. A onda, jednoga dana, Hanna iznenada nestaje. Nekoliko godina kasnije Michael kao student prava prisustvuje suđenju nacističkim zapovjednicama konc-logora kad iznenada užasnut prepoznaje Hannu na optuženičkoj klupi.

Knjiga se je pokazala izuzetno zahvalnom za dugotrajnu, živahnu i temeljitu raspravu. Izazvala je slična, ali i oprečna stajališta što kao i uvijek daje čar i širinu našim susretima. Ovo druženje smo u skladu s veselim ljetnim raspoloženjem održali u obližnjem kafiću.

Knjiga je dobila ocjenu 4,2 (vrlo dobar)

Sljedeći susret održat će se 27.07.2023. u 19 sati, a čitamo knjigu španjolske autorice Vanesse Mantfort: Žene koje kupuju cvijeće.