U povodu Međunarodnog dana arhiva danas (petak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljena publikacija pod nazivom „Arhivski pogled kroz vrata starih virovitičkih čitaonica”, a koja je nastala u suradnji Državnog arhiva Virovitica i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Na početku je sve prisutne pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice Robert Fritz te svim arhivistima čestitao Međunarodni dan arhiva. Potom se obratila ravnateljica Državnog Arhiva u Virovitici Dijana Cenger.

– Pošto svake godine obilježavamo Međunarodni dan arhiva nekom zanimljivom temom iz naše lokalne sredine, ove godine na prijedlog Arhivističkog udruženja tema nam je kultura i umjetnost. Nismo morali nimalo dvojiti o čemu ćemo govoriti obzirom da su knjižnice jedna od najstarijih kulturnih institucija umjetničkih društva na području Virovitičko-podravske županije pa je tako je i nastala suradnja. Ovo publikacijom želimo pokazati da su knjižnice u povijesti, kao i danas, bile ne samo mjesto gdje možete posuditi knjigu i pročitati, nego i žarišta društvenih zbivanja u lokalnoj sredini, pa čak i u određenim turbulentnim razdobljima Virovitice. To su bila i mjesta gdje su se razmjenjivale političke ideje i mijenjali svjetonazori – rekla je D. Cenger.

Jedan od autora publikacije je i djelatnik Državnog arhiva u Virovitici, arhivist Stanislav Artuković, koji se u publikaciji bazirao na osnivanje i razvoj knjižnica i čitaonica.

– Naglasak smo stavili na gradivo Državnog arhiva u Virovitici, a tu se radi o tri knjige od kojih se dvije odnose na Hrvatsko čitalačko društvo „Kasino” koje obuhvaća godine od 1877. do 1922., i jedna knjiga koja se odnosi na radničku čitaonicu. Sama publikacija nastala je na većem broju fondova, dakle u prvom redu su to fondovi Državnog arhiva u Virovitici, Hrvatskog državnog arhiva te zbirkama Gradskog muzeja Virovitica. Tako se u uvodnom djelu nalazi ukratko opisana povijest knjižnica koje su djelovale na našem području, zatim je tu i arhivsko gradivo koje čuvamo u Državnom arhivu, a kolega David na kraju je donio prikaz nekih znamenitih zavičajnih autora – kaže S. Artuković.

Drugi autor knjige, Dávid Karácsonyi, sistemski knjižničar, u publikaciji je istaknuo znamenite pisce ovoga kraja.

– Što se tiče knjižničarskog djela, u publikaciji smo donijeli prikaz nekih autora koje smo smatrali da su znameniti i koje bi zapravo trebalo spomenuti. To nisu samo bili književnici, nego već i stručnjaci kao što je Oto Horvat i Stjepan Zimmermann, Tomislav Maretić, i cilj je zapravo popularizirati te autore, prikazati njihova djela i na taj način privući javnost da dođe i sazna nešto više o njima. To su autori o kojima se ne uči o školi, a ne želimo da ostanu u pozadini jer su oni ipak djelovali u ono vrijeme kada su se knjižnica razvijale – rekao je Dávid.

Osim arhivske građe, odnosno povijesti virovitičkih knjižnica i spomenutih autora, u publikaciji se spominju i autori: Branislav Glumac, Viktor Žmegač, Franjo Fuis, Ivan Dobravec Plevnik i Mara Matočec.

Na predstavljanju publikacije, između ostalih, nazočili su i predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett-Škvarić te županijski pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Ivo Horvat.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)