Epska borba iz grčke mitologije, scene iz filma Sam u kući, Ratova zvijezda, Gospodara prstenova, Američki građanski rat, vozila, piratski brodovi, Čarobnjak iz Oza… Njih i brojne druge kreacije pokazalo je danas (subota) deset kreativaca LEGO kluba „Kockice” iz Zagreba, na izložbi koja je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici otvorena u povodu Rokova 2023. i ovogodišnjeg Virolibera.

Pozdravljajući okupljene, ravnatelj Robert Fritz podsjetio je kako posljednja istraživanja pokazuju da je čovjek u biti „biće igre” te da ova izložba na najbolji način pokazuje kako se ona ostvaruje uz pomoć mašte i konkretnih, svjetski poznatih kockica. Poželio je pritom sretan Dan grada svim Virovitičanima, ali i onima koji će u povodu Rokova 2023. posjetiti Viroviticu te pozvao zainteresirane da svakako posjete i Knjižnicu te otkriju što su im sve pripremili.

Izložba LEGO kockica, na kojoj se mogu vidjeti i vrijedni kolekcionarski primjerci te brojne vlastite kreacije, privukla je i djecu i odrasle. Podjednako su se divili desecima tisuća dijelova koji su dobili svoju priču. Valja reći kako su „Kockice” prvi i jedini klub koji okuplja LEGO entuzijaste u Hrvatskoj. Trenutno broje oko 70 članova svih dobnih skupina i interesa, a među njima su i oni s područja Virovitičko-podravske županije, koji također izlažu u Knjižnici.  

Kako je rekao Krešimir Fabijanić iz Kluba, smisao izložbe je pogledati je, otići na kavu, a potom se vratiti i pregledati ispočetka, kako bi se vidjeli i oni detalji koji su u prvom pregledu ostali neistraženi.  

-Ovdje smo dva dana, danas i sutra, od 10 do 18.30 sati, pa slobodno dođite i više puta – sa smiješkom je rekao. Njegovi piratski brodovi u boci bili su posjetiteljima posebno zanimljivi, a najznatiželjnijima otkrio je kako ih je uspio složiti u tako mali prostor.

Posjetitelji su komentirali nevjerojatne detalje, kao i cijele kreacije koje su razgledali. Djeca za vrijeme izložbe i sama mogu slagati „legače”, kao i sudjelovati u tomboli u kojem je svatko sretne ruke i nakon koje će kući otići s novim LEGO detaljima za vlastitu kolekciju.

Pogledajte u našoj galeriji što sve može nastati kad se spoji mašta, strpljenje i puno, puno truda. (www.icv.hr, mlo)