Kao i svake godine, tako i ove Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica uključila se u obilježavanje Dana grada – Rokova brojnim aktivnostima, a jedna od njih bilo je i današnje (nedjelja) predstavljanje novog romana “Teška ljeta” književnice Božice Jelušić. 

Iza Božice je više od 60 naslova, u rasponu od pjesničkih zbirci, putopisa, eseja, kolumni, slikovnica i monografija, a u ovom autobiografskom romanu – eseju pjesnikinja je u potrazi za emocionalnim utočištem i prisjećanjem na suvremenike i uzore. Knjigu je objavila zagrebačka Beletra pod uredničkom paskom virovitičanke Sandre Pocrnić Mlakar koja je večeras pred virovitičkom publikom u sklopu predstavljanja, održala zanimljiv razgovor s pjesnikinjom o njenim impresijama, stvaralaštvu, kao i o ideji da napiše autobiografski roman – esej.

– Autobiografska štiva rado se čitaju zato što su uglavnom intrigantna, ali i zbog toga što se čitači lako mogu i identificirati sa piscem, jer zasigurno postoji puno detalja koji su slični ili identični u životu čitatelja i životu autora knjige. U mom slučaju to je priča o djetinjstvu u provinciji te o zagrebačkim umjetničkim krugovima sedamdesetih i ranih osamdesetih godina u kojima sam stjecala spisateljsko samopouzdanje među uzorima i ljudima koji su me inspirirali. U njoj se mogu iščitati i dobre i loše strane mog života, kao što je to uostalom i u životima drugih ljudi, o osobinama, postupcima, intimi, ali ne o intimi ljudi kojima u romanu odajem dužnu počast, nego o osobnoj. No, što god radili i gdje god krenuli, uvijek se vraćamo tamo gdje su nam korijeni. I Biblija veli da je čovjek načinjen od zemlje, dodala bi od zemlje na kojoj je rođen, a u mom slučaju je to Podravina – rekla je između ostalog književnica. 

Božica Jelušić rođena je u Pitomači 1951. godine. Završila je studij hrvatskog i engleskog jezika. Bavila se različitim poslovima u domeni kulture, informiranja, društvenih djelatnosti i umjetničkih područja. Od mladosti piše poeziju i prozu. Prvu zbirku pjesama „Riječ kao lijepo stablo” objavila je 1974. godine. 

Sve nazočne na predstavljanju knjige, među kojima je bila i predsjednica Gradskog vijeća  Virovitice Ivančica Fett Škvarić, na počeku je pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Robert Fritz. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)