Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Viroviticom, provodi projekt “Potrubi za knjigu” koji s 15 posto financira Ministarstvo kulture i medija RH, a 85 posto je dodao Europski socijalni fond. Ukupna vrijednost projekta iznosi 334.955,41 eura. Usmjeren je na povećanje socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz razvoj čitalačke pismenosti. Povodom obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici održana je završna konferencija ovog projekta, kojoj su između ostalih prisustvovali ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin…

Prisutne je na početku pozdravio ravnatelj Robert Fritz koji je govorio o projektu te istaknuo kako je jedna od važnijih projektnih aktivnosti bila nabava pokretnog vozila – bibliokombija, kako bi stanovnicima 13 općina Virovitičko-podravske županije koje nemaju knjižnicu i knjižnične usluge, a nalaze se u lošije prometno povezanim područjima omogućili dostupnost knjižnične građe i aktivno sudjelovanje u mnogobrojnim kulturnim, obrazovnim aktivnostima te korištenju informacijskih izvora.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin također istaknuo je važnost ovog projekta te dodao kako je Grad Virovitica osigurao prostor za građu u sklopu projekta  i na taj način ga podržao. Župan Igor Andrović rekao je kako je ovaj projekt od iznimnog značaja za cijelu Virovitičko-podravsku županiju jer će 13 općina i 25 naselja sada imati pristup knjižničnoj građi. Županija je bila partner i kao takva se obvezala da će idućih pet godina sufinancirati održivost ovog projekta u iznosu od 255 tisuća eura. Dodao je kako će spomenutim sredstvima financirat predviđene aktivnosti u sklopu ovog projekta, ali i osobe koje budu radile u njegovoj provedbi.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je ovaj projekt dio strategije poticanja čitanja koji je usvojen u mandatu Vlade. Naglasila je kako su pokretne knjižnice važne za ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske te da se tako provodi i program Vlade koja naglasak stavlja na dostupnost svih javnih usluga i izvan većih centara. Pohvalila je i ravnatelja knjižnice i sve knjižničare koji su sudjelovali u projektnom timu, koji su osmislili radionice i brojne aktivnosti koje su se financirale kroz ove dvije godine.

Na završnoj konferenciji, Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Robert Fritz potpisali su ugovor o sufinanciranju Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije čime je ona i osnovana. Njime će Virovitičko-podravska županija u idućih pet godina sufinancirati ustroj i rad Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije, a voditeljica će joj biti Elena Vampovac.

Silvija Perić, voditeljica Razvojne matične službe za knjižnice Virovitičko-podravske županije istaknula je kako će Bibliobusna služba Virovitičko-podravske županije tako postati dio mreže koja u Hrvatskoj obuhvaća 12 županija sa 16 bibliobusa. Mreža je to s više od 600 bibliobusnih stajališta u RH.

U povodu Dana Virovitičko-podravske županije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen je pretisak i knjige Ferde pl. Šišića – “Županija virovitička u prošlosti” koja je tiskana 1896. godine. Knjigu urednički potpisuju Ivan Horvat i Robert Fritz, a predstavio ju je Vlatko Smiljanić. Riječ je o pionirskom djelu za povijest Virovitice i VPŽ jer zapravo je to jedino kvalitetno, sustavno historiografsko djelo za ovaj prostor koje je aktualno sve do današnjeg dana.